Dr. Brown’s flessen

Werken de flessen van Dr. Brown's echt?

Ja. De flessen van Dr. Brown’s hebben een uniek gepatenteerd ventielsysteem, dat niet te vinden is in andere babyflessen. Door dit Natural Flow-ventielsysteem kun je je baby echt vacuümvrij voeden.

Vacuümvrij voeden draagt bij aan een goede spijsvertering. Het ventielsysteem voorkomt negatieve druk die vaak ontstaat door een vacuüm. Hierdoor kan de baby naar eigen behoefte drinken. De flessen van Dr.Brown’s helpen voedproblemen zoals darmkrampjes, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor ouders als voor hun baby.

Tijdens het drinken wordt lucht via het ventiel de fles in geleid naar de ruimte boven de voeding.  De lucht komt nooit in contact met de (moeder)melk of flesvoeding en kan dus niet in je baby’s buikje terechtkomen. Het ventielsysteem van Dr. Brown’s vermindert luchtbelletjes en zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen niet oxideren (‘vervliegen’) Dit is belangrijk omdat vitaminen en vetten snel hun voedingswaarde kunnen verliezen.

Dankzij het ventielsysteem ontstaat er positieve druk, die vergelijkbaar is met het geven van borstvoeding. Hard zuigen is niet nodig, de speen ‘stimuleren’ is voldoende. Daardoor drinkt je baby heel natuurlijk en op zijn gemak -en dat is extra fijn voor wie afwisselend borst- en flesvoeding geeft.

Het ontwerp van het ventielsysteem met bijbehorende speen voorziet in een consistente en gecontroleerde doorstroming van de voeding, zodat de baby in zijn eigen tempo kan drinken.

Blijven vitaminen behouden bij het geven van de fles?

In veel babyflessen oxideert (‘vervliegt’) vitamine C tijdens het voeden, ook de hoeveelheden vitamine A en E nemen af. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de flessen van Dr. Brown’s zorgen voor een optimaal behoud van vitaminen en voedingswaarde tijdens het voeden. Dat geldt voor (moeder)melk en ‘kunstmatige’ flesvoeding. Reden dat Dr. Brown’s belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, A en E wél goed behoudt, is het speciale ventielsysteem, dat voorkomt dat er lucht in de (moeder)melk of voeding terechtkomt.

Wat is het verschil tussen een standaardfles en een brede halsfles?

De brede halsfles heeft een wat bredere speen, waardoor de baby zijn mondje wat wijder openhoudt tijdens het drinken. Veel moeders die naast borstvoeding ook flesvoeding geven, geven de voorkeur aan de brede halsfles; het maakt de kans op eventuele tepel-speenverwarring bij de baby zeer klein.

De standaardflessen hebben een smallere hals en speen (ze worden ook smalle halsflessen genoemd) en worden makkelijk geaccepteerd, ook door heel jonge baby’s. De keuze voor een brede of smalle fles wordt ook bepaald door wat je zelf prettiger vindt vasthouden.

Het standaardflesje van 60 ml is geschikt voor te vroeg geboren baby’s of baby’s met weinig zuigreflex. Het flesje kan ook gebruikt worden voor het geven van medicijnen of een drankje. Overigens zijn alle flessen standaard voorzien van een fase 1 speen.

Is Dr. Brown's geschikt voor premature baby's / baby's met weinig zuigreflex?

Alle Dr. Brown’s flessen zijn voorzien van het gepatenteerde Natural Flow-ventielsysteem, dat dankzij de combinatie van vacuümvrij voeden en zogenaamde positieve druk ook zeer geschikt is voor premature baby’s en baby’s met een verminderd zuigreflex. 

Dr. Brown’s flessen zijn standaard voorzien van een fase 1 speen. Prematuurspenen zijn los verkrijgbaar. Deze prematuurspeen heeft een extra kleine opening, waardoor de voeding nooit te snel doorstroomt. De Dr. Brown’s fles vergemakkelijkt ook de overgang van sondevoeding naar genormaliseerde voeding. Dankzij het ventielsysteem wordt het geven van borstvoeding in de toekomst niet ‘onmogelijk’ gemaakt; flessen van Dr. Brown’s worden met succes gebruikt bij het (al dan niet noodzakelijk) geven van afwisselend borstvoeding en flesvoeding. 

Kan ik de flessen van Dr. Brown's gebruiken zonder het ventielsysteem?

De Options Bottle met het vernieuwde ventielsysteem kan zowel met – als zonder het ventilatiesysteem gebruikt kan worden. Dit is vooral handig als de baby wat ouder is en over de probleemfase die lucht in de voeding veroorzaakt is heen gegroeid. Ook bij het geven van een wat dikkere voeding is dit prettiger.

Wanneer is het nodig het ventielsysteem te vervangen?

Het ventielsysteem is gemaakt van zacht en dus kwetsbaar materiaal. Door veelvuldig steriliseren kan het ventielsysteem vervormen of de stevigheid verliezen. Hierdoor kan de fles gaan lekken. In dit geval kunt u de ventielen vervangen.

Ik geef dikkere voeding en nu lijkt het ventielsysteem verstopt te raken. Wat kan ik daartegen doen?

Als u dikkere voeding geeft adviseren wij u één of twee fases hogere speen te gebruiken dan bij normale voeding. Naast de fase 4 speen is er ook een Y-speen. Deze Y-speen heeft een grotere opening dan de speen fase 4, maar uit de praktijk blijkt dat de Y-speen kwetsbaar is voor inscheuren. De kwetsbaarheid wordt veroorzaakt door de vorm (Y) van de speen en de zeer zachte siliconen van de speen. Dit betekent dat u deze speen mogelijk vaker moet vervangen dan een gewone speen. Zoals u wellicht kunt begrijpen, kunnen we geen garantie geven op het inscheuren van de spenen. De Y-speen is verkrijgbaar via onze webshop.

Wij kunnen u nog de volgende adviezen aanreiken.
– De papvoeding in 2 porties aanmaken door eerst de ene helft aan te maken en te voeden en daarna de tweede helft van de voeding aanmaken en geven. Op deze manier krijgt de voeding minder kans om in te dikken.
– De mengverhouding aanpassen door de hoeveelheid pap te verminderen.
– Het gebruik van de brede halsfles. Bij deze fles is het ventiel breder en zijn de openingen iets groter waardoor de dikkere voeding beter doorstroomt.
– Het ventielsysteem verwijderen uit de fles. U heeft dan een gewone fles zonder de voordelen van het vacuümvrij voeden

De Dr. Brown’s fles is in principe ontwikkeld voor het geven van melk en gladde papsoorten. Voor vezelrijke pap zoals bijvoorbeeld Johannes broodpitmeel, is deze fles minder geschikt.

Mijn Dr. Brown's-fles lekt, hoe komt dit?

In principe lekken onze flessen niet. Het ventielsysteem zorgt ervoor dat baby’s vacuümvrij drinken. Dankzij de positieve druk ‘druppelt’ de voeding uit de fles, maar dat is geen lekken.
Onder bepaalde omstandigheden kan het voorkomen dat de (moeder)melk of flesvoeding via het ventiel naar buiten komt. Dit heeft een van de volgende oorzaken:

1. De voeding is oververhit -er vindt dan condensatie plaats in de ventielschacht of de lucht zet uit en stuwt de voeding omhoog door het ventiel.
Oplossing: verwarm flesvoeding niet hoger dan lichaamstemperatuur (37 °C). Verwarm de fles altijd zonder ventielsysteem. Draai de speenring voor het  voeden een kwartslag om de druk van de fles te halen (draai de speenring daarna weer vast).

Test: Vul de ‘lekkende’ fles met een laagje koud water en houd de fles in een hoek van ongeveer  45°. Lekt de fles nu  niet, dan heeft u de voeding te warm gemaakt.

2. De fles is te stevig geschud bij het oplossen van de melkpoeder, waardoor de voeding door het ventiel naar buiten geduwd wordt.
Oplossing: los de poeder op door middel van roeren in plaats van de fles te schudden. Het langwerpige ventiel kan goed gebruikt worden om melkpoeder op te lossen, ook heeft Dr. Brown’s een speciale melkpoedermixer.

3. De fles wordt niet op de juiste manier vastgehouden tijdens het voeden en het uiteinde van het ventiel (onderaan in de fles) wordt continu ondergedompeld in de voeding.
Oplossing: Zorg ervoor  dat de ventielschacht (het pijpje) vrij van voeding is als u de voeding geeft. Houd de fles in een hoek van ongeveer 45°, zodat het uiteinde van het ventiel niet ondergedompeld is.

4. Tijdens het verwarmen van de fles zat de speenring rond de speen te strak of de fles is verwarmd met het ventielsysteem erin, waardoor de vloeistof door het ventiel omhoog gestuwd wordt.
Oplossing: verwarm de fles zonder ventielsysteem en speenring óf draai de speenring na het verwarmen een kwartslag om de druk van de fles te halen (draai de speenring weer goed vast vóór het voeden).

5. Indien het dikke gedeelte van de ventielschacht (pijpje) nog voor meer dan 1/3 gevuld is als de fles rechtop staat, moet u controleren of de speenopening vrij is en of het ventiel en de ventielschacht goed op elkaar aansluiten. Het dikke gedeelte van de ventielschacht kan worden geleegd door speenring en het ventiel even los te draaien en alles opnieuw te installeren.  Het is normaal dat de vloeistof in het de ventielschacht beweegt, aangezien het ventiel voortdurend de ruk regelt. Het pijpje (ventielschacht) hoort niet vol te lopen, maar moet altijd vrij blijven van voeding. Het pijpje voert de lucht af. Mocht het wel vollopen met voeding, adviseren wij om de speenring en het ventiel even los te draaien en alles opnieuw te installeren, zodat de lucht uit de ventielschacht is.

6. Het ventiel (ventieldop + pijpje) is te heet gereinigd, waardoor er vervorming optreedt. Ventielen dienen dan vervangen te worden. Ventielen zijn los verkrijgbaar via onze webshop www.drbrowns.nl. Reinigen in een sopje met warm water en afwasmiddel is voldoende. Laat fles en onderdelen na het reinigen eerst afkoelen, vóór het in elkaar zetten.

Wat verder heel belangrijk is:
– De fles dient uitsluitend gebruikt te worden met een Dr. Brown’s-speen
– De fles mag niet verder gevuld worden dan de maximumstreep
– De speen dient goed in de ring bevestigd te zijn
– Het langwerpige deel van het ventiel moet stevig in het ronde ventielstuk gedrukt worden
– Onderdelen niet langer reinigen/steriliseren dan aangegeven

Kunnen de flessen van Dr. Brown's in de vriezer?

Onze flessen zijn prima geschikt voor het invriezen van (moeder)melk en babyvoeding. Verwijder tijdens het invriezen het ventielsysteem en maak gebruik van de speciale afsluitdoppen. Let op: glazen flessen kunnen niet in de vriezer. Houd altijd een paar centimeter vrij bovenin de fles; melk zet namelijk uit als het bevriest.

Hoe vries ik het beste moedermelk in?

In de flessen van Dr. Brown’s kan moedermelk goed worden ingevroren. Houd altijd een paar centimeter vrij bovenin de fles; melk zet namelijk uit als het bevriest. Verwijder tijdens het invriezen het ventielsysteem en maak gebruik van de speciale afsluitdoppen. Afgekolfde moedermelk dient zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 24 uur, te worden ingevroren -voorzien van een etiket met de betreffende datum. De moedermelk kan vier tot zes maanden in de vriezer bewaard worden. Glazen babyflessen kunnen niet in de vriezer.

Mijn baby 'kwijlt' tijdens het drinken. Hoe komt dat?

Kwijlen tijdens het drinken kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het formaat van fles en/of speen niet goed past bij de manier waarop jouw kindje drinkt. Gebruik je nu een standaardfles? Probeer dan een brede halsfles. Deze fles heeft een bredere speen, waardoor je baby zijn mond wat wijder openhoudt tijdens het drinken. Dit zou ‘kwijlen’ tijdens het voeden kunnen voorkomen: een brede speen sluit dan beter aan bij de manier waarop jouw kindje drinkt. Als je al een brede halsfles gebruikt, zou een andere fase speen (= andere voedsnelheid) uitkomst kunnen bieden.

Verder is het belangrijk de fles tijdens het voeden altijd in een hoek van 45° te houden en -bij gebruik van kunstmatige flesvoeding- de fles niet te schudden om melkpoeder en water met elkaar te mengen, maar de poeder juist op te lossen door voorzichtig te roeren (bijvoorbeeld met het staafje van het ventielsysteem).

Kwijlen kan ook veroorzaakt worden door nog niet optimaal ontwikkelde mondspieren of dito manier van slikken. In plaats van het door te slikken, laat baby het vocht ‘lopen’ –dit gaat extra makkelijk omdat kleine baby’s hun mond nog niet bewust dicht houden. Als baby’s een paar maanden oud zijn, kan ook gevoeligheid in de mond kwijlen tot gevolg hebben (tandjes) –daarnaast menen sommige medici dat kwijlen in die fase (vanaf ca. 4 maanden) kan duiden op een behoefte aan vaster voedsel.

Een andere fase speen of gebruik van brede halsfles kan verbetering brengen bij kwijlen tijdens het drinken. Kwijlen kan ook een ‘fase’ zijn, maar het kan zeker nooit kwaad om deze vraag aan een (huis)arts te stellen; hij of zij kent je baby persoonlijk

Waarom wordt verwarmen in de magnetron afgeraden / Kunnen de flessen in de magnetron?

De flessen van Dr. Brown’s zijn magnetronbestendig, maar wij raden het verwarmen van flesvoeding in de magnetron niet aan. De reden hiervoor is dat flesvoeding in de magnetron niet gelijkmatig verhit wordt. Er is dus risico op temperatuurverschil in of oververhitting van de voeding. Voor wie wel graag een magnetron gebruikt: raadpleeg voorafgaand aan het gebruik ALTIJD de gebruiksaanwijzing van het apparaat! Verwijder de speen en ring evenals het ventielsysteem vóór het verwarmen, roer de voeding na het verwarmen voorzichtig door om (te) hete en koude vloeistof te mengen en controleer altijd de temperatuur van de voeding vóór het geven van de fles.

Hoe kan het dat de fles / speen verkleurt?

Bij babyflessen van polypropyleen kan voeding een lichte verkleuring veroorzaken. Dit hoeft niet per se te komen door de voeding in de fles zelf, het kan ook gebeuren als flessen in de vaatwasser gaan met borden waar bijvoorbeeld rode pastasaus op zit. Ook bij siliconenspenen kan zo’n verkleuring voorkomen -zelfs sommige afwasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat spenen een groene of gele gloed krijgen.
Dergelijke verkleuringen hebben -in ieder geval bij Dr. Brown’s- geen invloed op de kwaliteit van de fles en speen.
Wel wordt aangeraden flessen en spenen altijd af te wassen met zeepsop/afwasmiddel of in de vaatwasser, alleen steriliseren is niet voldoende om etensresten te verwijderen.

Het niet juist opvolgen van de reinigingsinstructies leidt mogelijk tot vervorming van de fles en onderdelen, waardoor deze niet goed meer op elkaar aansluiten. Lekkage kan dan het gevolg zijn.

Hoe komt het dat de inkt op de fles loslaat of vervaagt?

Bij veelvuldig steriliseren en/of ruw schrobben van de buitenkant van de fles, kan de inkt op sommige Dr. Brown-flessen na verloop van tijd loslaten of vervagen. De inkt die wordt gebruikt op de flessen van dr. Brown’s is niet giftig. De producten worden getest en voldoen aan alle richtlijnen en voorschriften in de VS en Europa.

Kan flesvoeding voor de hele dag of beter per flesje worden bereid?

Algemeen wordt geadviseerd om flesvoeding per flesje te bereiden, zo voorkom je het vermenigvuldigen van bacteriën in de voeding. Geef de bereide voeding binnen een uur aan je kindje. Gooi restjes voeding weg, warm nooit opnieuw op. Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor zuigelingen.

De maatverdeling van een babyfles begint bij 30 ml, maar mijn baby moet de eerste dagen 10 ml / 20 ml voeding hebben. Hoe meet ik dat af?

Je kunt een kleinere inhoud zelf uitmeten en een streepje op de fles zetten met een watervaste viltstift of nagellak. Of je kunt tijdelijk een klein maatbekertje of een maatlepel gebruiken en daarmee de fles vullen (één eetlepel is 15 ml, één theelepel 5 ml, kookwinkels en warenhuizen verkopen maatlepels voor in de keuken, die ook hiervoor handig kunnen zijn).

Reinigingsinstructies

Reinigen vóór het eerste gebruik

Was de fles en alle onderdelen eerst af met handwarm water en afwasmiddel. Alleen de spenen dienen vóór het eerste gebruik gesteriliseerd te worden. Zie ook “Hoe kan ik de flessen van Dr. Brown’s steriliseren?).

Hoe maak je de fles goed schoon?

Reinig de fles en alle onderdelen na elk gebruik. Zorg voor een schoon aanrecht en schone handen en haal de verschillende delen van de fles uit elkaar. Spoel direct na het voeden de fles en onderdelen om met koud water. Was ze daarna in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60  °C of in handwarm water met afwasmiddel. Maak met het bijgeleverde reinigingsborsteltje het ventielsysteem schoon. Spoel alle onderdelen goed af met warm water en zorg ervoor dat het gaatje van de speen geen zeepsop meer bevat. Laat de fles en onderdelen ondersteboven afkoelen en drogen op een droge, schone doek.  

Zijn de flessen van Dr. Brown's vaatwasserbestendig?

Ja, alle onderdelen van de Dr. Brown’s-flessen kunnen in de vaatwasser; plaats ze in het bovenste rek en zet de vaatwasser niet hoger dan 60°C. Dr. Brown’s heeft handige vaatwasmandjes, waarin alle onderdelen netjes bij elkaar blijven.

Hoe kan ik de flessen van Dr. Brown's steriliseren?

Volgens de adviezen van Het Voedingscentrum is het steriliseren van de fles en onderdelen niet nodig. Mocht u toch de voorkeur geven aan steriliseren, gebruik dan bij voorkeur een magnetronsterilisator, sterilisatiezakje of een stoomsterilisator.

De flessen en spenen kunnen gesteriliseerd worden met een daarvoor bestemd sterilisatiemiddel of met behulp van GEKOOKT water. LET OP: géén KOKEND water! De fles en de onderdelen zijn niet geschikt voor het klassieke uitkoken. Indien tijdens het uitkoken in een pan met water de warmtebron aan blijft staan, waardoor de fles en onderdelen in aanraking komen met het kokende water, kan de fles vervormen of aangetast worden.

Wilt u toch steriliseren in een pan, volg dan strikt onderstaande instructies.

  1. Breng een ruime pan met water aan de kook.
  2. Als het water kookt, schakel de warmtebron uit en haal de pan van de warmtebron af.
  3. Plaats de fles, speenring en spenen in het zojuist gekookte water en laat deze 3 à 5 minuten staan.

Het ventielsysteem van de Dr. Brown’s flessen is gemaakt van zacht en dus kwetsbaar materiaal. Door veelvuldig steriliseren kan het ventielsysteem vervormen of de stevigheid verliezen. Hierdoor kan de fles gaan lekken. In dit geval kunt u de ventielen vervangen. Losse ventielen zijn verkrijgbaar via onze webshop www.drbrowns.nl. 

Ik steriliseer mijn flessen elke dag, maar toch blijven er melkresten achter. Hoe komt dat?

Zorg ervoor dat alle restjes van (moeder)melk of voeding verwijderd zijn voordat de flessen gesteriliseerd worden. Dit doe je door af te wassen met afwasmiddel of de vaatwasser. Steriliseren verwijdert alle huishoudelijke bacteriën, maar is geen alternatief voor afwasborstel of vaatwasser. Lees voor het gebruik van onze magnetronsterilisator, stoomsterilisator of magnetron-sterilisatorzakjes de gebruiksaanwijzing goed door. 

Dr. Brown’s spenen

Welke Dr. Brown's-speen kies ik?

Alle spenen van Dr. Brown’s zijn gemaakt van topkwaliteit siliconen. Door de zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby’s mond. De spenen zijn verdeeld in verschillende fasen, elke met zijn eigen doorstroomsnelheid. Het getal van de fase staat voor het aantal druppels dat per seconde vrijkomt. Zo geeft Fase 1 één druppel per seconde, Fase 2 twee druppels, etc.. Hoe hoger het getal, hoe sneller de speen doorstroomt. De spenen groeien dus met je baby mee.

De prematuurspeen heeft een extra kleine speenopening, wat voor premature baby’s of baby’s met verminderd zuigreflex het drinken makkelijker maakt.
Voor dikkere voeding en gladde papsoorten (vanaf circa 9 maanden) gebruik je de Fase 4 / Papspeen. Deze speen heeft de snelste doorstroming.
De genoemde leeftijden zijn gemiddelden: elke baby drinkt op zijn eigen manier, met zijn eigen snelheid. De overstap naar een volgende fase kan dus ook eerder of later dan aangegeven. Een oudere baby kan dus best behoefte hebben aan een ‘tragere’ speen omdat het voeden anders te snel voor hem gaat.

Prematuurspeen > Speciaal voor premature baby’s
Fase 1 > Voor pasgeborenen
Fase 2 > Vanaf 3 maanden
Fase 3 > Vanaf 6 maanden
Fase 4 / Papspeen> Vanaf ca. 9 maanden. Snelste doorstroming. Voor gladde papsoorten (bijvoorbeeld rijstebloem). Ook geschikt voor gulzige eters (voor wie de voorgaande fasen te langzaam gaan).

Moet er per se een Dr. Brown's-speen op de Dr. Brown's-fles?

Ja. Omdat de flessen van Dr. Brown’s een uniek ventielsysteem hebben, hebben ze unieke spenen nodig. Met andere spenen kunnen wij de werking van het ventielsysteem niet garanderen. Zo kan het gaatje van een andere speen bijvoorbeeld te groot zijn, waardoor de baby te snel moet drinken en zich kan verslikken. Dr. Brown’s-spenen zijn verkrijgbaar in fase 1, 2, 3 en 4 (papspeen. Ook is er een speciale prematuurspeen.

Hoe vaak moeten spenen vervangen worden?

Aangeraden wordt om siliconenspenen om de zes weken te vervangen. Bij intensief gebruik (incl. steriliseren) kunnen spenen al eerder gaan slijten. Spenen die barstjes of andere vormen van slijtage vertonen, dienen ook altijd vervangen te worden.

Kan ik Dr. Brown's-spenen gebruiken op flessen van een ander merk?

De spenen van Dr. Brown’s zijn van topkwaliteit, maar uitsluitend geschikt voor de Dr. Brown’s-flessen. De reden daarvan is dat de spenen zelf geen vacuümregulator hebben. Als ze gebruikt worden op een fles zonder passend ventielsysteem dan zou dit drinkproblemen kunnen veroorzaken, de baby kan bijvoorbeeld last krijgen van krampjes.

Waarom zijn Dr. Brown's-spenen gemaakt van siliconen en niet van latex?

Siliconen veroorzaken geen allergieën en zijn smaak- en geurloos. Latex kan allergieën veroorzaken en smaakt en ruikt naar rubber -een baby zou borstvoeding kunnen weigeren omdat de borst een heel andere smaak en geur heeft dan een latex speen.

Voor mijn baby (4 maanden) wordt rijstebloem geadviseerd. Welke speen moet ik gebruiken?

Bij 4 maanden is een baby over het algemeen nog niet toe aan de Fase 4 / Papspeen: die stroomt dan te snel door. Als u dikkere voeding geeft adviseren wij u één of twee fases hogere speen te gebruiken. De getallen in de verschillende fasen van de spenen staan voor het aantal druppels dat per seconde vrijkomt. Fase 1-speen één druppel per seconde, Fase 2-speen twee druppels per seconde, etc.. Zodra je merkt dat je kindje behoefte heeft aan een andere speen (bijvoorbeeld doordat hij ‘meer’ wil drinken), kun je overstappen naar de volgende fase.

Fase 1 wordt gebruikt vanaf de geboorte. Fase 2 vanaf 3 maanden. Fase 3 vanaf 6 maanden. Fase 4 / Pap vanaf 9 maanden, bij dikkere voeding. Dit zijn algemene richtlijnen, geen ‘wetten’. Sommige baby’s zullen namelijk langer bij een bepaalde fase blijven (ondanks dat ze wat betreft leeftijd al naar een volgende mogen), andere stappen al eerder over op de volgende fase.

Los van de discussie over het wel of niet al geven van rijstebloem / bijvoeding bij 4 maanden, kunnen wij het volgende aanraden: voor jonge baby’s die (bijvoorbeeld i.v.m. reflux) dikkere voeding nodig hebben (bijvoorbeeld rijstebloem), maar voor wie de ‘grote’ spenen nog te snel doorstromen, wordt geadviseerd de voeding OF wat dunner te maken OF de voeding te verdelen over twee flesjes. Dit laatste advies wordt ook wel gegeven door fabrikanten van flesvoeding. Reden: veel voedingen ‘dikken in’ tijdens het geven van de fles. Door de voeding te verdelen over twee flesjes, krijgt deze tijdens het voeden minder kans om dikker te worden en blijft de doorstroming dus goed. Wel zal een voeding tussen de 10 en 20 minuten moeten duren.

Waarom heeft mijn kindje moeite met de Fase 4 / Papspeen in combinatie met vezelrijke pap?

De Dr. Brown’s fles is in principe ontwikkeld voor het geven van melk en gladde papsoorten. Voor vezelrijke pap is deze fles minder geschikt. Een bijkomstigheid van het geven van vezelrijke pap middels een fles is dat naarmate de tijd van het voeden verstrijkt de voeding meer indikt.

De leeftijden op de verpakking van de spenen zijn gemiddelden. Als u dikkere voeding geeft adviseren wij u één of twee fases hogere speen te gebruiken dan bij normale voeding. Er is ook een Y-speen, die heeft een grotere opening dan de speen fase 4, maar uit de praktijk blijkt dat de Y-speen kwetsbaar is voor inscheuren. De kwetsbaarheid wordt veroorzaakt door de vorm (Y) van de speen en de zeer zachte siliconen van de speen. Dit betekent dat u deze speen mogelijk vaker moet vervangen dan een gewone speen. Zoals u wellicht kunt begrijpen, kunnen we geen garantie geven op het inscheuren van de spenen. De Y-speen is verkrijgbaar via onze webshop: https://www.drbrowns.nl/flessen-en-spenen/dr-browns-spenen/

Wij kunnen u nog de volgende adviezen aanreiken.

– De papvoeding in 2 porties aanmaken door eerst de ene helft aan te maken en te voeden en daarna de tweede helft van de voeding aanmaken en geven. Op deze manier krijgt de voeding minder kans om in te dikken.
– De mengverhouding aanpassen door de hoeveelheid pap te verminderen.
– Het gebruik van de brede halsfles. Bij deze fles is het ventiel breder en zijn de openingen iets groter waardoor de dikkere voeding beter doorstroomt.
– Het ventielsysteem verwijderen uit de fles. U heeft dan een gewone fles zonder de voordelen van het vacuümvrij voeden.

Hoe kan het dat de fles / speen verkleurt?

Bij plastic babyflessen kan voeding een lichte verkleuring veroorzaken. Dit hoeft niet per se te komen door de voeding in de fles zelf, het kan ook gebeuren als flessen in de vaatwasser gaan met borden waar bijvoorbeeld rode pastasaus op zit. Ook bij siliconenspenen kan zo’n verkleuring voorkomen -zelfs sommige afwasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat spenen een groene of gele gloed krijgen.
Dergelijke verkleuringen hebben -in ieder geval bij Dr. Brown’s- geen invloed op de kwaliteit van de fles en speen.
Wel wordt aangeraden flessen en spenen altijd af te wassen met zeepsop/afwasmiddel of in de vaatwasser, alleen steriliseren is niet voldoende om etensresten te verwijderen.

Dr. Brown’s accessoires

Flessenwarmer: Hoe kan het dat het opwarmen langer duurt dan staat aangegeven in de tabel?

– De aangegeven tijdsduur in de tabel is een richtlijn. Er zijn veel variabelen die invloed kunnen hebben op hoe snel dit apparaat flesvoeding of voedsel verwarmt.
– U dient ten alle tijden de fles te verwarmen zonder flesonderdelen. (zoals ventielsysteem)
– Wanneer het opwarmen niet goed verloopt kunt u nakijken of het water goed vloeit uit het blauwe/grijze reservoir. Bedekt het de onderkant van de flessenwarmer (het warmhoudplaatje) ? Wanneer het water op de een of andere manier niet goed doorstroomt schakelt het apparaat eerder uit.
– Ook is het heel belangrijk om het apparaat regelmatig goed te ontkalken met water en azijn.
– En wat verder van belang is, is dat de stekker in het stopcontact wordt gestoken, na het vullen van het water reservoir.

Dr. Brown’s fopspenen

Waarom blijft er na het wassen of steriliseren water in de fopspeen zitten?

Door het ontwerp zijn fopspenen in het algemeen niet luchtdicht afgesloten. Dit is om lucht in en uit de siliconen speen te laten, waardoor de druk in het mondje van de baby tot een minimum wordt beperkt. Na het wassen of steriliseren kan er water in de speen achterblijven, maar dit zal meestal binnen 24 tot 48 uur verdampen. Eventueel kan het resterende water uit de fopspeen worden geknepen, nadat de speen is afgekoeld.
Geadviseerd wordt om voor het eerste gebruik de fopspeen te steriliseren.

Dr. Brown’s overige

Hoe herken je darmkrampjes?

Darmkrampjes komen vaak in de avond voor. Je baby is onrustig of huilt, loopt rood aan en trappelt met zijn beentjes, of trekt ze omhoog. Ingeslikte lucht tijdens het voeden is vaak de oorzaak van darmkrampjes. Door het Natural Flow-ventielsysteem van Dr. Brown’s kan er geen lucht in de voeding terechtkomen, zo helpt het darmkrampjes voorkomen.
Darmkrampjes komen veel minder vaak voor zodra baby’s vier tot zes maanden oud zijn -dan is hun darmstelsel namelijk wat beter ontwikkeld. Raadpleeg altijd je huisarts of het consultatiebureau als je baby last blijft houden van krampjes en je vermoedt dat er iets anders aan de hand is.

Wat is reflux en hoe kan Dr. Brown's ertegen helpen?

Reflux is het teruggeven van voeding. Het komt vaak bij baby’s voor omdat de sluitspier tussen hun slokdarm en maag soms nog niet helemaal ontwikkeld is. Veel huilen, weinig slapen, regelmatig kokhalzen, zuur spugen en het hoofdje naar achter trekken zijn kenmerken van reflux. Als de genoemde spier zich in de loop van het eerste levensjaar verder ontwikkelt, verdwijnen de klachten meestal.
Bij ‘gewone reflux’ spugen kindjes regelmatig, bij ‘verborgen reflux’ komt de maaginhoud omhoog, maar wordt het niet uitgespuugd. Het Natural Flow-ventielsysteem in de flessen van Dr. Brown’s voorkomt dat baby’s lucht binnenkrijgen tijdens het drinken. In de praktijk blijkt dat dit (de gevolgen van) reflux helpt verminderen.