Als je zwanger bent, moet je veel keuzes maken. Hoe je je kleintje gaat voeden is er één van. Ga je borstvoeding of flesvoeding geven? Of kies je een combinatie van beide? Laat je goed informeren, zodat je voorbereid bent na de geboorte van je baby. 

De voordelen van borstvoeding 

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om zes maanden borstvoeding te geven, maar dat is natuurlijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Gezondheidsvoordelen voor je baby
In borstvoeding zitten antistoffen die je kindje beschermen tegen lichamelijke ongemakken zoals diarree, verkoudheid, griep en spruw. Vooral in de beginperiode is de hoeveelheid afweerstoffen in de melk het hoogst. De eerste melk wordt ook wel colostrum genoemd. Het is meestal gelig van kleur en is vrij dun. Deze melk bevat lactose en eiwitten, maar vrijwel geen vet. Colostrum bevat daarnaast veel mineralen, vitamine A en E en immunoglobulinen, die je baby tegen infecties beschermen zolang het eigen immuunsysteem nog niet goed genoeg is ontwikkeld.   

Je kindje profiteert het meest als hij ten minste het eerste halfjaar borstvoeding krijgt, maar elke week dat je je kindje zelf voedt is meegenomen. Bij het geven van borstvoeding is het wel belangrijk om de voedingssupplementen vitamine D en K te geven, omdat de hoeveelheid hiervan in borstvoeding onvoldoende is. Overleg met je kraamzorg of het consultatiebureau welke vitaminesupplementen je moet geven. 

Huid-op-huid contact
Het huid-op-huid contact bij borstvoeding zorgt voor een band tussen jou en je baby. Dit komt door het hormoon oxytocine wat vrijkomt. Het speelt een belangrijke rol bij moederbinding en zorgt dat je rustig en ontspannen bent.  Je melkproductie hangt voor een deel af van je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Ben je moe of heb je last van stress? Dan maak je minder melk aan. 

Voordelen voor jou
Je lichaam profiteert ook van de voordelen van borstvoeding. Na de bevalling heb je minder bloedverlies en het helpt je om weer op gewicht te komen. En niet onbelangrijk: borstvoeding is gratis en je hebt het altijd bij de hand! 

5 tips voor het geven van borstvoeding 

1. Pijnlijke tepels? Tepelhoedjes geven verlichting
Borstvoeding geven moet prettig aanvoelen. In de eerste dagen dat je borstvoeding geeft, kun je een onaangenaam, pijnlijk gevoel ervaren als je baby drinkt. Bindweefsel en melkkanalen worden in deze periode opgerekt. Het is belangrijk je baby goed aan te leggen. Zere, beschadigde tepels komen meestal niet voor als de baby goed aan de borst ligt of als je op de juiste wijze kolft. Tepelhoedjes kunnen verlichting geven bij pijnlijke en gebarsten tepels.  

2. Gebruik zoogcompressen om gelekte melk op te vangen
Als je je baby borstvoeding geeft, kan het zijn dat er melk uit je andere borst lekt. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door de zogenaamde toeschietreflex. Ook hier speelt het hormoon oxytocine een rol.  Dit gebeurt echter niet alleen tijdens het voeden. Het kan op elk moment van de dag gebeuren wanneer je je baby hoort huilen of zelfs maar aan hem of haar denkt. Om het lekken op te vangen gebruik je zoogcompressen.

3. Kies een fijne borstkolf 
Borstvoeding is prima te combineren met een druk of werkend leven. Er zijn genoeg producten die je hierbij kunnen helpen. Bij Dr. Brown’s heb je de keuze uit drie borstkolven. De elektrische borstkolf en de handkolf hebben allebei een zeer zacht siliconen schild. Het past zich aan de vorm van de borst aan en volgt de natuurlijke bewegingen tijdens het kolven. Met de one-piece siliconen borstkolf verspil je geen borstvoeding meer, want deze kolf vangt de moedermelk op uit de andere borst tijdens het voeden. Dit product is ook ideaal om eenvoudig stuwing te verminderen of om te gebruiken als normale handkolf.

4. Bewaar je moedermelk op de juiste manier 
Voor het zorgvuldig bewaren van de kostbare moedermelk gebruik je bewaarflesjes of borstvoedingsbewaarzakjes. Je kan gekolfde moedermelk ook invriezen. Doe dit uiterlijk binnen 24 uur en voorzie de voeding van een etiket met de betreffende datum. De moedermelk kan tot zes maanden in de vriezer bewaard worden. 

5. Behoud voedingsstoffen met de juiste fles
Natuurlijk wil je dat al het goede van jouw borstvoeding behouden blijft als je kolft. Dat begint met zorgvuldig bewaren, maar wist je dat er ook voedingsstoffen verloren kunnen gaan in de fles? Kies je voor een fles van Dr. Brown’s, dan hoef je je geen zorgen te maken. Het unieke ventielsysteem vermindert luchtbelletjes, waardoor voedingsstoffen niet kunnen vervliegen (oxideren).

Flesvoeding geven 

Borstvoeding geven gaat niet vanzelf. In het begin kan het nog best moeilijk zijn. Het is niet voor iedereen de ideale manier van voeden. Er kunnen omstandigheden zijn waardoor je kiest voor flesvoeding. Bijvoorbeeld als je bepaalde medicijnen gebruikt die terechtkomen in de moedermelk. Of gewoon omdat je je er niet prettig bij voelt. In dat geval kun je kiezen voor flesvoeding. 

De voordelen van flesvoeding 

Borstvoeding heeft vele voordelen, maar dat heeft flesvoeding ook. De flesvoeding is een voedzaam, betrouwbaar en veilig alternatief voor moedermelk; je hoeft dus niet bang te zijn dat het slecht is voor je baby.

Je weet precies wat je baby binnenkrijgt
Het is geruststellend dat je precies weet hoeveel je baby binnenkrijgt. Ook al zit er vitamine D in flesvoeding, is het toch raadzaam om extra vitamine D te geven totdat je kindje 4 jaar is.

Geen last van lichamelijke ongemakken
Bij het geven van flesvoeding heb je geen stress of je genoeg melk aanmaakt en je hebt minder kans op borstontsteking of tepelkloven. 

Samen voeden
Een ander voordeel van flesvoeding is dat een ander ook de voeding kan geven. Vooral met gebroken nachten is het erg prettig dat je partner deze zorg kan overnemen. Ook kun je gemakkelijker een dagje weg of weer beginnen met werken. 

Je kleintje heeft geen last van wat jij eet of drinkt
Je hoeft niet op te letten met het slikken van medicijnen of met wat je eet en drinkt; je baby heeft daar geen last van. Houd er wel rekening mee, dat flesvoeding minder goed is afgestemd op de spijsvertering van je baby, waardoor hij last kan krijgen van bijvoorbeeld darmkrampjes of verstopping.

Bij het gebruik van de Dr. Brown’s anti-koliek fles verminder je de kans op buikkrampjes, reflux, spugen, boeren en winden. Klinische onderzoeken onderbouwen de toegevoegde waarde van de Dr. Brown’s fles. De innovatieve fles met het unieke ventielsysteem draagt bij aan het behoud van voedingsstoffen, wat zorgt voor een betere spijsvertering en zodoende voor een betere nachtrust.  Het anti-kolieksysteem voorkomt dat er luchtbelletjes in de voeding komen en dat de speen vacuüm zuigt. Je baby kan comfortabel drinken, terwijl de melk vrijuit kan stromen, zoals bij borstvoeding. 

De juiste fles voor je kindje 

Bij Dr. Brown’s heb je keuze uit een standaard halsfles of brede halsfles. De brede halsfles heeft een borstvormige speen, die de overgang van borst naar fles en vice versa vergemakkelijkt. De standaard halsfles heeft een smalle speen. Deze speen wordt makkelijk geaccepteerd, ook door heel jonge baby’s.   

Alle spenen van Dr. Brown’s zijn gemaakt van topkwaliteit food graded siliconen. Door de zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby’s mond. De zachte flesspenen zijn speciaal ontworpen om eenzelfde gelijkmatige natuurlijke doorstroming te bieden als bij borstvoeding. De spenen zijn verdeeld in verschillende fases, elke met zijn eigen doorstroomsnelheid. De spenen groeien dus met je baby mee.

De combinatie van fles, speen en ventielsysteem zorgt voor comfortabel voeden. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor jou als voor je kindje. 

Borstvoeding of flesvoeding? Volg je gevoel!

Wat je keuze ook is, je keuze is altijd goed. Voel je vooral niet schuldig als borstvoeding geven niet lukt. Volg je gevoel en kies wat voor jouw baby en jezelf het beste voelt.