Spuugdoekjes: je kunt er niet genoeg hebben als je kleintje eenmaal ter wereld is gekomen. De lieverds kwijlen, snotteren én spugen maar wat graag. Vooral dit laatste, wanneer je kindje melk ‘overgeeft’ kan dit misschien tot enige zorgen leiden. Gelukkig is het heel normaal dat baby’s mondjesmaat melk teruggeven en hebben ze er geen last van. Zelfs niet bij een verborgen reflux. Wanneer moet je de situatie nou wél extra scherp in de gaten houden? Dat vertellen we je in deze blog.

Reflux

Reflux bij een newborn is normaal en niets om je zorgen over te maken. Pasgeboren baby’s liggen nou eenmaal veel op hun rug waardoor melk makkelijker vanuit de maag terug naar boven stroomt. Daar komt ook nog bij dat de sluitspier van de maag nog niet volledig ontwikkeld is. Refluxklachten zullen dus, zeker in het eerste levensjaar van je kindje, aanhouden. Hierbij zal de reflux in de eerste drie maanden van je baby’s leven het meest aanwezig zijn. 

Verborgen reflux

De hierboven beschreven reflux is normaal bij baby’s. Gezonde kindjes kunnen tot wel meerdere keren per dag kleine beetjes melk terug opgeven. Hierbij loopt de melk normaal gesproken gewoon uit hun mondje.

Bij een verborgen reflux gebeurt dit niet. In dat geval loopt de melk terug de keel in en ‘herkauwen’ baby’s de voeding.

Refluxklachten

In sommige gevallen kan de reflux wel voor klachten bij je kleintje gaan zorgen. In dat geval moet je de symptomen goed in de gaten houden. Wanneer de inhoud van de maag te vaak omhoog komt, kan het meegekomen maagzuur de slokdarm gaan irriteren. Dit doet pijn. Je kindje zal dan ook meer huilen en slecht slapen. Op de lange termijn zal er ook gewichtsafname plaatsvinden. Uiteindelijk kan er zelfs bloed mee opkomen.

In zulke gevallen is het belangrijk dat je met je kindje naar de dokter gaat. Soms is een medicijn nodig om te voorkomen dat je kindje teveel gewicht verliest en een groeiachterstand oploopt.

Tips tegen reflux

Er zijn gelukkig een paar dingen die je kunt doen om de reflux van je kleintje tot een minimum te beperken. We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet:

  • Hou je kindje zoveel mogelijk rechtop tijdens en na het voeden.
  • Laat je kleintje goed boeren erna waardoor je druk op de maag verlicht.
  • Zorg voor rust tijdens en na het voeden en ga niet te druk met je baby bewegen.
  • Pas de voedingsmomenten zo aan dat je vaker kleine hoeveelheden geeft zodat de maag van je baby nooit tot aan de rand toe gevuld is.

Dr. Brown’s flessen tegen reflux

Dr. Brown’s flessen zijn een uitstekende optie voor ouders die op zoek zijn naar een oplossing voor koliek, reflux en gas bij hun baby’s. Deze flessen zijn speciaal ontworpen met een uniek ventielsysteem dat lucht uit de fles afvoert en vacuüm voorkomt tijdens het voeden. Hierdoor krijgen baby’s minder lucht binnen tijdens het drinken, wat kan helpen bij het verminderen van koliek, reflux en gas.

Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die gevoed worden met Dr. Brown’s flessen duidelijk minder last hebben van koliek en reflux in vergelijking met andere flessen. Bovendien zijn Dr. Brown’s flessen vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, PVC en ftalaten, en ze zijn gemakkelijk schoon te maken omdat ze vaatwasmachine- en magnetronbestendig zijn.

Als je de situatie niet vertrouwt, kun je altijd contact opnemen met een medisch professional om de situatie te beoordelen.