Het is een bekend beeld in elk babyhuishouden: de grote pan met kokend water en babyflesonderdelen. Als ouder wil je vanzelfsprekend elk risico voor je kleintje beperken. Daarom denk je misschien dat je na elk gebruik de fles het beste kunt steriliseren. Maar dit is lang niet altijd nodig.

Wanneer wel en wanneer niet?

Onder bepaalde omstandigheden geldt dat je een fles alleen steriliseert als je hem voor de eerste keer gebruikt. Na die eerste keer is het goed schoonmaken met de hand of wassen in de vaatwasser op maximaal 60 °C voldoende. Wanneer ga je dan wel (dagelijks) de babyfles steriliseren?

  • Als je kleintje kwetsbaar is door ziekte
  • Te vroeg geboren is
  • Een verlaagde weerstand heeft
  • Last heeft van spruw
  • Je de fles mee buiten de deur, of mee op reis hebt gehad waar andere hygiënestandaarden gelden
  • Als melk of voeding te lang op kamertemperatuur in de fles heeft gezeten

In één of meer van bovenstaande gevallen, loont het om de fles wél na elk gebruik te steriliseren om bacteriën geen kans te geven en risico’s zo veel mogelijk te beperken.

Verschillende manieren om te steriliseren

Ga je dan toch je flessen steriliseren? Dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt:

  • Flessen steriliseren in de magnetron
  • Flessen steriliseren met een elektrische sterilisator
  • Flessen steriliseren door uit te koken

Steriliseren in de magnetron

Voor deze optie kun je speciale magnetronsterilisators kopen. Deze vul je met water en plaats je, inclusief de te steriliseren onderdelen in de magnetron. Met behulp van stoom kun je zo meerdere flessen en spenen tegelijk steriliseren. Controleer vooraf wel even de gebruikshandleiding van de sterilisator en de specificaties van je magnetron om te zien of deze op elkaar aansluiten. Er bestaan ook handige sterilisatiezakjes voor in de magnetron.

Steriliseren met een elektrische sterilisator

Ook steriliseren met een elektrische sterilisator is een optie. Dit kun je als het ware als een snelkookpan voor je babyflessen zien. Deze vul je met een laagje water en vervolgens steek je de stekker in het stopcontact. Zo kun je in een handomdraai tot wel zes flesjes tegelijkertijd steriliseren.

Steriliseren door uit te koken

Je kunt je flessen ook steriliseren door deze uit te koken in een pan op het fornuis. Aan deze methode zitten echter wel wat haken en ogen. Zo loop je hiermee de grootste kans om de onderdelen van de fles te beschadigen en is er met het kokende water ook een vergrote kans op verwondingen. Weten hoe je dit veilig doet? Lees dan onze blog over het uitkoken van je babyflessen.