Het schoonmaken van een babyfles lijkt misschien redelijk rechttoe-rechtaan, maar zeker voor een eerste, en een daarna zo veilig mogelijk gebruik, is het belangrijk dat je een paar stappen volgt. Zo houd je de babyfles in optimale conditie én creëer je de meest veilige voedingssituatie voor je kleintje. Dus vraag jij je af: hoe vaak moet ik de fles schoonmaken? Hoe doe ik dat reinigen überhaupt en moet ik de fles steriliseren? Lees snel verder, want we leggen het stap voor stap uit.

Stap 1: Het eerste gebruik

Ga je de fles klaarmaken voor het allereerste gebruik? Dan moet je alle onderdelen goed schoonmaken. Dit doe je door ze eerst te wassen met warm water en afwasmiddel en ze daarna vijf minuten in kokend water te koken. Let op: dit koken van de onderdelen doe je alléén voor het eerste gebruik. Lees meer over het uitkoken van babyflesjes.

Stap 2: Reinigen na elk gebruik

Als je de fles regelmatig gebruikt, moet je hem ook regelmatig schoonmaken. Dit kan op meerdere manieren. Haal als eerst alle onderdelen uit elkaar en spoel deze af met koud water. Melkresten laten zich met koud water namelijk makkelijker wegspoelen dan met warm water!

Alle Dr. Brown’s flessen zijn vaatwasser geschikt. Plaats de onderdelen alléén in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C.

Was je de fles liever met de hand af? Ook dat kan natuurlijk. Hiervoor gebruik je simpelweg een sopje met afwasmiddel. Spoel hierna alles goed af met warm water en laat alle onderdelen afkoelen en drogen op een schone doek of een speciaal droogrekje.

Stap 3: Handige tools om mee schoon te maken

Om het schoonmaken van de fles zo makkelijk mogelijk te maken, worden er enkele handige tools meegeleverd. Zo is de speciale flessenborstel geschikt om de volledige fles én de speen mee schoon te maken. Met de spons en borstel reinig je de fles en met de steel van de borstel reinig je eenvoudig de speen. Het ventiel maak je schoon met een reinigingsborsteltje. Prik hiermee in alle gaten van het ventiel om zeker te weten dat je restanten goed verwijdert. Doe dit óók als je de onderdelen in de vaatwasser hebt gewassen.

Stap 4: Fles steriliseren

Het steriliseren van de fles is, naast voor het eerste gebruik, lang niet altijd noodzakelijk. Vaak is het voldoende om de fles goed af te wassen. Heb je echter een kleintje met een kwetsbare gezondheid? Of is er sprake van spruw? Dan loont het om de fles te steriliseren. Gebruik hiervoor een magnetronsterilisator, sterilisatiezakje, stoomsterilisator of een pan met kokend water. Zorg er hierbij wel voor dat de onderdelen de rand en de bodem van de pan niet raken. Hierdoor kunnen ze namelijk vervormen. Laat alle onderdelen goed afkoelen na het steriliseren.

Stap 5: Ventiel vervangen

Het ventielsysteem is gemaakt van zacht siliconen en dus kwetsbaar materiaal.  Door intensief gebruik en/of veelvuldig steriliseren kan het ventiel vervormen of de stevigheid verliezen.  Hierdoor kan de fles gaan lekken of vacuümzuigen. Vervang in dit geval het ventiel.

Zeker weten dat je alles in huis hebt voor grondig onderhoud van je babyfles(sen)? Bekijk onze reinigingsproducten!