Je zult het met jouw baby vast wel eens hebben meegemaakt: jouw kleintje is rusteloos tijdens het voeden. Misschien huilt jouw kindje na of zelfs tijdens het voeden. Dit gebeurt bij veel baby’s en is volledig normaal, maar het kan voor jou als ouder een frustrerend proces zijn om de oorzaak van de onrust te achterhalen. Tenslotte wil jij dat jouw kindje rustig kan drinken, zonder ongemak. We bespreken daarom de meest voorkomende oorzaken van onrust tijdens het voeden en geven je enkele tips om het probleem te verhelpen.

Huilen bij borstvoeding

Huilt jouw kindje net na de borstvoeding? Dan kan de oorzaak zijn dat jouw kleintje nog honger heeft en niet genoeg heeft gedronken. Probeer in dat geval je kindje nog een keer aan de borst te leggen om te kijken of hij of zij verder gaat met drinken. Vaak geeft jouw kindje met huilen aan wanneer hij of zij honger heeft of nog niet genoeg heeft gehad. Je kunt hier dus gewoon aan toegeven en je kleintje voeden wanneer ze aangeven dat ze honger hebben.

Maar ook vermoeidheid kan een reden zijn dat jouw kleintje onrustig is tijdens het voeden. In zulke gevallen zijn ze misschien te moe om te drinken. Het zou zomaar kunnen dat je baby zelfs in slaap valt tijdens het voeden. Ga in zulke gevallen niets forceren maar probeer je voedingsritme aan te passen op de behoefte van jouw baby.

Alle kleintjes huilen in het begin, de een wat meer dan de ander. Probeer daarom te letten op de verschillende signalen die jouw kindje geeft. Zo kun je er samen achter komen welk ritme en welke manier van voeden het beste werkt. 

Huilen bij flesvoeding

Geef je flesvoeding of ben je van borstvoeding overgestapt op flesvoeding en is jouw kleintje ontroostbaar tijdens het voeden? Het is logisch dat jouw baby even moet wennen aan de nieuwe situatie. Het weigeren van de fles kan hier een onderdeel van zijn. Probeer in zulke gevallen altijd in een rustige omgeving te voeden zodat je de hoeveelheid prikkels van buitenaf en stressfactoren tot een minimum beperkt.

Een andere reden waarom je kleintje huilt zou kunnen zijn omdat de fles en/of de speen niet goed is afgestemd op de drinksnelheid van jouw kindje. Misschien is de hoeveelheid/grootte van de fles te groot of de doorstroomsnelheid van de speen te snel. In dat geval huilt jouw kleintje waarschijnlijk uit frustratie. Je kunt de grootte van de fles en het type speen wisselen om zo ingespeeld te raken op de drinksnelheid van je kindje.

Algemene oorzaken van onrust en huilen

Zeker bij baby’s jonger dan drie maanden is onrust tijdens het voeden veelvoorkomend. De maag en darmen van jouw kleintje zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld en dit kan voor bijvoorbeeld krampen zorgen. Zeker als je kindje (te) veel lucht tijdens het voeden binnenkrijgt, zijn krampjes in maag en darmen een aannemelijk gevolg. Dit doet natuurlijk pijn en daarom huilt jouw kindje tijdens en vaak ook na de voeding.

Maar ook dingen zoals reflux kunnen de oorzaak zijn van onrust. Hierbij stroomt de maaginhoud, inclusief maagzuur, terug de slokdarm in. Dit kan pijn veroorzaken bij het voeden omdat het maagzuur een branderig gevoel kan geven in de slokdarm.  

Een andere oorzaak zou een allergie voor (koe)melk kunnen zijn. Dit is vaak lastig te achterhalen, zeker wanneer het een passieve allergie is waarbij de klachten pas enkele uren of dagen later optreden. Als je een allergie vermoedt, kun je bepaalde voedingsmiddelen voor een alternatief vervangen. Kijk hoe je kindje hierop reageert en of dit een verbetering is.  

Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat jouw kindje net in een sprongetje zit. Tijdens deze fase vinden er veel veranderingen plaats. Dit kan dus voor huilen en onrust zorgen, in het algemeen maar dus ook tijdens het voeden.

Maar het kan ook simpelweg zo zijn dat jouw kindje geen honger meer heeft en dit niet op een andere manier kan aangeven.

Tips om onrust en huilen tijdens het voeden te verhelpen

  • Controleer de temperatuur van de melk: de melk moet lauwwarm zijn.
  • Controleer de stroom van de melk: de melk mag niet te snel of te langzaam stromen.
  • Laat de baby boeren na het voeden: dit helpt om darmkrampjes te voorkomen.
  • Masseer de buik van de baby: dit kan helpen om darmkrampjes te verlichten.
  • Probeer een andere houding: probeer verschillende houdingen tijdens het voeden om te zien wat het beste werkt voor de baby. Sommige baby’s vinden het bijvoorbeeld fijner om op hun zij gevoed te worden en anderen op hun rug. Zorg er in ieder geval voor dat het hoofdje iets hoger ligt dan de rest.
  • Raadpleeg een dokter: als je baby veel last heeft van onrust of huilen tijdens het voeden, is het raadzaam om een dokter te raadplegen.
  • Gebruik een anti-reflux fles: deze speciale babyflessen zorgen dat er minder lucht in de voeding terechtkomt.

Comfortabel drinken met Dr. Brown’s

Dr. Brown’s flessen zijn ontworpen om darmkrampjes te verminderen en comfortabeler drinken te bevorderen. De flessen hebben een ventielsysteem dat lucht uit de voeding haalt, waardoor de baby minder lucht binnenkrijgt. Het is wetenschappelijk bewezen dat baby’s die gevoed werden met een Dr. Brown’s fles aanzienlijk minder huilden en last hadden van klachten door bijvoorbeeld krampjes en reflux.

Het is dan ook niet voor niks dat de flessen van Dr. Brown’s door medisch specialisten worden aanbevolen als beste babyfles om te gebruiken.

Tot slot

Huilen of onrust tijdens het voeden kan verschillende oorzaken hebben. Door de oorzaak te achterhalen en de juiste tips toe te passen, kun je het probleem vaak verhelpen. In het geval van aanhoudende problemen is het raadzaam om een dokter of het consultatiebureau te raadplegen.