Veelgestelde vragen
Flessen
Werken de flessen van Dr. Brown's echt?
Ja. De flessen van Dr. Brown’s hebben een uniek gepatenteerd ventielsysteem, dat niet te vinden is in andere babyflessen. Door dit Natural Flow-ventielsysteem kun je je baby echt vacuümvrij voeden.
Vacuümvrij voeden draagt bij aan een goede spijsvertering. Het ventielsysteem voorkomt negatieve druk die vaak ontstaat door een vacuüm. Hierdoor kan de baby naar eigen behoefte drinken. De flessen van Dr. Brown’s helpen voedproblemen zoals darmkrampjes, reflux, overgeven, boertjes en winderigheid te verminderen. Op deze manier wordt voeden een plezierige ervaring, zowel voor ouders als voor hun baby.
Tijdens het drinken wordt lucht via het ventiel de fles in geleid naar de ruimte boven de voeding. De lucht komt hierdoor niet in de (moeder)melk of flesvoeding en kan dus niet in je baby’s buikje terechtkomen. Het ventielsysteem van Dr. Brown’s vermindert luchtbelletjes en zorgt ervoor dat belangrijke voedingsstoffen niet oxideren (‘vervliegen’) Dit is belangrijk omdat vitaminen en vetten snel hun voedingswaarde kunnen verliezen.
Dankzij het ventielsysteem ontstaat er positieve druk, die vergelijkbaar is met het geven van borstvoeding. Hard zuigen is niet nodig, de speen ‘stimuleren’ is voldoende. Daardoor drinkt je baby heel natuurlijk en op zijn gemak -en dat is extra fijn voor wie afwisselend borst- en flesvoeding geeft.
Het ontwerp van het ventielsysteem met bijbehorende speen voorziet in een consistente en gecontroleerde doorstroming van de voeding, zodat de baby in zijn eigen tempo kan drinken.
Waar zijn de Dr. Brown’s flessen en spenen van gemaakt?
De Dr. Brown’s flessen zijn gemaakt van BPA-vrij polypropyleen. Er zijn ook glazen flessen. Deze worden vervaardigd van BPA-vrij borosilicaatglas van farmaceutische kwaliteit dat hitte- en thermische schokbestendig is. Alle onderdelen van de Dr. Brown’s fles, inclusief het ventielsysteem, speenring, afdekschijf en afdekdop zijn ook BPA-vrij. De spenen zijn gemaakt van 100% zuiver ‘food grade’ siliconen. Dit type siliconen is veilig voor gebruik met voeding.
Alle Dr. Brown’s producten zijn ontworpen en getest volgens EU standaarden.
Wat is het verschil tussen een standaardfles en een brede halsfles?
De standaardflessen hebben een smallere hals en speen (ze worden ook smalle halsflessen genoemd) en worden makkelijk geaccepteerd, ook door heel jonge baby’s. De keuze voor een brede of smalle fles wordt ook bepaald door wat je zelf prettiger vindt vasthouden.
Het standaardflesje van 60 ml is geschikt voor te vroeg geboren baby’s of baby’s met weinig zuigreflex. Het flesje kan ook gebruikt worden voor het geven van medicijnen of een drankje. Overigens zijn alle flessen standaard voorzien van een fase 1 speen.
Kan ik de flessen van Dr. Brown's gebruiken zonder het ventielsysteem?
De Options+ Bottle kan ook zonder het ventielsysteem gebruikt worden. Voor sommige ouders is dit een goede keuzemogelijkheid naarmate de baby het drinkpatroon verder heeft ontwikkeld. Echter voor de meest comfortabele voeding is het aan te raden het ventielsysteem in de fles te plaatsen.
Wanneer is het nodig het ventielsysteem te vervangen?
Het ventielsysteem is gemaakt van zacht siliconen en dus kwetsbaar materiaal. Door intensief gebruik en/of veelvuldig steriliseren kan het ventielsysteem vervormen of de stevigheid verliezen. Hierdoor kan de fles gaan lekken of vacuüm zuigen. Vervang in dit geval de ventielen.
Kunnen de flessen van Dr. Brown's in de vriezer?
Onze flessen zijn prima geschikt voor het invriezen van (moeder)melk en babyvoeding. Verwijder tijdens het invriezen het ventielsysteem en maak gebruik van de speciale afsluitdoppen. Let op: glazen flessen kunnen niet in de vriezer. Houd altijd een paar centimeter vrij bovenin de fles; melk zet namelijk uit als het bevriest.
Hoe vries ik het beste moedermelk in?
In de flessen van Dr. Brown’s kan moedermelk goed worden ingevroren. Houd altijd een paar centimeter vrij bovenin de fles; melk zet namelijk uit als het bevriest. Verwijder vóór het invriezen het ventielsysteem en maak gebruik van de speciale afsluitdoppen. Er zijn ook speciale Dr. Brown’s borstvoedings bewaarzakjes en flesjes verkrijgbaar. Afgekolfde moedermelk dient zo snel mogelijk, uiterlijk binnen 24 uur, te worden ingevroren -voorzien van een etiket met de betreffende datum. De moedermelk kan vier tot zes maanden in de vriezer bewaard worden. Glazen babyflessen kunnen niet in de vriezer.
Kan flesvoeding voor de hele dag of beter per flesje worden bereid?
Algemeen wordt geadviseerd om flesvoeding per flesje te bereiden, zo voorkom je het vermenigvuldigen van bacteriën in de voeding. Geef de bereide voeding binnen een uur aan je kindje. Gooi restjes voeding weg, warm nooit opnieuw op. Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor zuigelingen.
De maatverdeling van een babyfles begint bij 30 ml, maar mijn baby moet de eerste dagen 10 ml / 20 ml voeding hebben. Hoe meet ik dat af?
Je kunt een kleinere inhoud zelf uitmeten en een streepje op de fles zetten met een watervaste viltstift of nagellak. Of je kunt tijdelijk een klein maatbekertje of een maatlepel gebruiken en daarmee de fles vullen (één eetlepel is 15 ml, één theelepel 5 ml, kookwinkels en warenhuizen verkopen maatlepels voor in de keuken, die ook hiervoor handig kunnen zijn).
Blijven vitaminen behouden bij het geven van de fles?
Is Dr. Brown's geschikt voor premature baby's / baby's met weinig zuigreflex?
Alle Dr. Brown’s flessen zijn voorzien van het gepatenteerde Natural Flow-ventielsysteem, dat dankzij de combinatie van vacuümvrij voeden en zogenaamde positieve druk ook zeer geschikt is voor premature baby’s en baby’s met een verminderd zuigreflex.
Er zijn ook speciale prematuurflesjes in een handzaam formaat van 60 ml. Deze Accu Feed Bottles zijn exclusief verkrijgbaar in onze webshop en worden regelmatig gebruikt op de afdeling neonatologie in diverse ziekenhuizen. De Dr. Brown’s fles vergemakkelijkt de overgang van sondevoeding naar genormaliseerde voeding.
Het flesje is voorzien van een prematuurspeen of een ultra prematuurspeen. Het extra kleine gaatje zorgt ervoor dat voeding nooit te snel doorstroomt; het drinken gaat makkelijker. Alle fases van Dr. Brown’s standaard hals spenen kunnen op dit flesje worden gebruikt.
Prematuurspenen en ultra prematuurspenen zijn los verkrijgbaar.
Hoe maak ik mijn Dr. Brown's fles schoon?
Reinigen vóór het eerste gebruik
Zorg voor een schoon oppervlak en schone handen. Was de fles en alle onderdelen af met handwarm water en afwasmiddel. Steriliseer ze daarna.
Reinigen na elk gebruik
Zorg voor een schoon oppervlak en schone handen. Haal de fles direct na het voeden uit elkaar en spoel fles en onderdelen af met koud water. Was ze daarna in handwarm water met afwasmiddel of in het bovenste rek van de vaatwasser op maximaal 60 °C. Maak het ventielsysteem schoon met het bijgeleverde reinigingsborsteltje. Spoel alle onderdelen goed af met warm water. Laat de fles en onderdelen afkoelen en drogen op een schone droge doek.
Flessen steriliseren
Flessen en flesonderdelen kunnen worden gesteriliseerd, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Afwassen is meestal voldoende. Gaat het om baby’s met een kwetsbare gezondheid of is er bijvoorbeeld sprake van spruw, dan heeft steriliseren wel de voorkeur. Gebruik voor het steriliseren een magnetronsterilisator, sterilisatiezakje of stoomsterilisator.
Steriliseer je in een pan met kokend water, zorg dan dat er voldoende water in zit. Als de fles of onderdelen de bodem of rand van de pan raken, kunnen ze vervormen. Laat de onderdelen goed afkoelen voordat je de fles in elkaar zet, eveneens om vervorming te voorkomen.
Ventielen vervangen
Het ventielsysteem is gemaakt van zacht en dus kwetsbaar materiaal. Door intensief gebruik en/of veelvuldig steriliseren kan het ventielsysteem vervormen of de stevigheid verliezen. Hierdoor kan de fles gaan lekken of vacuüm zuigen. Vervang in dit geval de ventielen.
Welke fase speen heb je nodig bij het geven van dikkere voeding?
De Dr. Brown’s fles is in principe ontwikkeld voor het geven van melk en gladde papsoorten.
Bij het toevoegen van rijstebloem adviseren wij één of twee fases hogere speen te gebruiken. De leeftijden op de verpakking van de spenen zijn gemiddelden gebaseerd op het geven van melk.
Voor vezelrijke pap zoals bijvoorbeeld Johannes broodpitmeel is deze fles minder geschikt. Een bijkomstigheid van het geven van vezelrijke pap middels een fles is dat naarmate de tijd van het voeden verstrijkt de voeding meer indikt. Ook hier geldt om één of twee fases hogere speen te gebruiken.
Naast de fase 4 speen is er ook een Y-speen. Deze Y-speen heeft een grotere opening dan de speen fase 4. Helaas blijkt uit de praktijk dat de Y-speen kwetsbaar is voor inscheuren. De kwetsbaarheid wordt veroorzaakt door de vorm (Y) van de speen en de zeer zachte siliconen van de speen. Dit betekent dat je deze speen mogelijk vaker moet vervangen dan een gewone speen. Zoals je wellicht kunt begrijpen, geven we geen garantie op het inscheuren van de spenen. De Y-speen is o.a. verkrijgbaar via onze webshop.
Wij kunnen je nog de volgende adviezen aanreiken.
– De papvoeding in 2 porties aanmaken door eerst de ene helft aan te maken en te voeden en daarna de tweede helft van de voeding aanmaken en geven. Op deze manier krijgt de voeding minder kans om in te dikken.
– De mengverhouding aanpassen door de hoeveelheid pap te verminderen.
– Het gebruik van de brede halsfles. Bij deze fles is het ventiel breder en zijn de openingen iets groter waardoor de dikkere voeding beter doorstroomt.
– Het ventielsysteem verwijderen uit de fles. Je hebt dan een gewone fles zonder de voordelen van het vacuümvrij voeden.
Mijn Dr. Brown's-fles lekt, hoe komt dit?
Soms kan het voorkomen dat de Dr. Brown’s fles lekt, waarbij de voeding via de speenring naar buiten komt. Dit heeft één van de volgende oorzaken:
De voeding is te warm of is opgewarmd mét het ventielsysteem in de fles. Er vindt dan condensatie plaats in de ventielschacht of de lucht zet uit en stuwt de voeding omhoog door het ventiel.
Verwarm flesvoeding niet hoger dan 37 °C. Uit de praktijk blijkt 30 °C tot 34 °C de meest ideale temperatuur.
Verwarm de fles altijd zonder ventielsysteem. Test: Vul de ‘lekkende’ fles met een laagje koud water en houd de fles in een hoek van ongeveer 45°. Lekt de fles nu niet, dan is de voeding te warm gemaakt.
De fles is te vol. Deze mag niet verder gevuld worden dan tot de maximumstreep.
De fles is geschud bij het oplossen van de melkpoeder, waardoor de voeding door het ventiel naar buiten geduwd wordt.
Los de poeder op door middel van roeren in plaats van de fles te schudden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de langwerpige ventielschacht.
De fles wordt niet op de juiste manier vastgehouden tijdens het voeden.
Houd de fles in een hoek van ongeveer 45°, zodat de ventielschacht niet wordt ondergedompeld in de voeding.
Tijdens het verwarmen van de fles zit de speenring te strak, waardoor de voeding door het ventiel omhoog gestuwd wordt.
Draai de speenring na het verwarmen een kwartslag om de druk van de fles te halen en draai de speenring weer vast vóór het voeden.
Indien het dikke gedeelte van de ventielschacht nog voor meer dan 1/3 gevuld is als de fles rechtop staat, controleer dan of de speenopening vrij is en of het ventiel en de ventielschacht goed op elkaar aansluiten. Het dikke gedeelte van de ventielschacht kan worden geleegd door speenring en het ventiel even los te draaien en alles opnieuw te installeren. Het is normaal dat de voeding in de ventielschacht beweegt, aangezien het ventiel voortdurend de druk regelt.
Fles of onderdelen zijn vervormd:
-tijdens het reinigen of steriliseren
-door onvoldoende afkoeling van onderdelen bij het in elkaar zetten van de fles
In de meeste gevallen volstaat het om het ventiel te vervangen.
Door de ontwikkeling van het drinkpatroon is een kindje toe aan een volgende fase speen.
Mijn baby 'kwijlt' tijdens het drinken. Hoe komt dat?
Kwijlen tijdens het drinken kan meerdere oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het formaat van fles en/of speen niet goed past bij de manier waarop jouw kindje drinkt. Gebruik je nu een standaard smalle halsfles? Probeer dan een brede halsfles. Deze fles heeft een bredere speen, waardoor je baby zijn mond wat wijder openhoudt tijdens het drinken. Dit zou ‘kwijlen’ tijdens het voeden kunnen voorkomen: een brede speen sluit dan beter aan bij de manier waarop jouw kindje drinkt.
Als je al een brede halsfles gebruikt, zou een andere fase speen (= andere voedsnelheid) uitkomst kunnen bieden. Houd de fles tijdens het voeden altijd in een hoek van 45°.
Kwijlen kan ook veroorzaakt worden door nog niet optimaal ontwikkelde mondspieren of dito manier van slikken. In plaats van het door te slikken, laat baby het vocht ‘lopen’ –dit gaat extra makkelijk omdat kleine baby’s hun mond nog niet bewust dicht houden.
Als baby’s een paar maanden oud zijn, kan ook gevoeligheid in de mond kwijlen tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld bij het doorkomen van tandjes. Daarnaast menen sommige medici dat kwijlen in die fase (vanaf ca. 4 maanden) kan duiden op een behoefte aan vaster voedsel.
Kwijlen kan ook een ‘fase’ zijn, maar het kan zeker nooit kwaad om deze vraag aan het consultatiebureau of (huis)arts te stellen; hij of zij kent je baby persoonlijk.
Hoe kan het dat de fles / speen verkleurt?
Bij babyflessen van polypropyleen kan voeding een lichte verkleuring veroorzaken. Dit hoeft niet per se te komen door de voeding in de fles zelf, het kan ook gebeuren als flessen in de vaatwasser gaan met borden waar bijvoorbeeld rode pastasaus op zit. Ook bij siliconenspenen kan zo’n verkleuring voorkomen -zelfs sommige afwasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat spenen een groene of gele gloed krijgen.
Dergelijke verkleuringen hebben -in ieder geval bij Dr. Brown’s- geen invloed op de kwaliteit van de fles en speen.
Wel wordt aangeraden flessen en spenen altijd af te wassen met zeepsop/afwasmiddel of in de vaatwasser, alleen steriliseren is niet voldoende om etensresten te verwijderen.
Het niet juist opvolgen van de reinigingsinstructies leidt mogelijk tot vervorming van de fles en onderdelen, waardoor deze niet goed meer op elkaar aansluiten. Lekkage kan dan het gevolg zijn.
Waarom wordt verwarmen in de magnetron afgeraden / Kunnen de flessen in de magnetron?
De flessen van Dr. Brown’s zijn magnetronbestendig, maar wij raden het verwarmen van flesvoeding in de magnetron niet aan. De reden hiervoor is dat flesvoeding in de magnetron niet gelijkmatig verhit wordt. Er is dus risico op temperatuurverschil in of oververhitting van de voeding. Voor wie wel graag een magnetron gebruikt: raadpleeg voorafgaand aan het gebruik ALTIJD de gebruiksaanwijzing van het apparaat! Verwijder de speen en ring evenals het ventielsysteem vóór het verwarmen, roer de voeding na het verwarmen voorzichtig door om (te) hete en koude vloeistof te mengen en controleer altijd de temperatuur van de voeding vóór het geven van de fles.
Hoe komt het dat de inkt op de fles loslaat of vervaagt?
Bij veelvuldig steriliseren en/of ruw schrobben van de buitenkant van de fles, kan de inkt op sommige Dr. Brown-flessen na verloop van tijd loslaten of vervagen. De inkt die wordt gebruikt op de flessen van Dr. Brown’s is niet schadelijk voor de gezondheid. De producten worden getest en voldoen aan alle richtlijnen en voorschriften in de VS en Europa.
Spenen
Hoe vaak moeten spenen vervangen worden?
Aangeraden wordt om siliconenspenen om de zes weken te vervangen. Bij intensief gebruik (incl. steriliseren) kunnen spenen al eerder gaan slijten. Spenen die barstjes of andere vormen van slijtage vertonen, dienen ook altijd vervangen te worden.
Welke Dr. Brown's-speen kies ik?
Alle spenen van Dr. Brown’s zijn gemaakt van topkwaliteit siliconen. Door de zachte textuur en speciale vorm liggen ze perfect in je baby’s mond. De spenen zijn verdeeld in verschillende fasen, elke met zijn eigen doorstroomsnelheid. Het verschil zit in de snelheid waarmee de voeding doorstroomt. Fase 2 vloeit sneller door dan fase 1, fase 3 sneller dan fase 2, etc Hoe hoger het getal, hoe sneller de speen doorstroomt. De spenen groeien dus met je baby mee.
In de tabel zie je welke speen geschikt is voor jouw kindje.
De genoemde leeftijden zijn gemiddelden: elke baby drinkt op zijn eigen manier, met zijn eigen snelheid. De overstap naar een volgende fase kan dus ook eerder of later dan aangegeven. Een oudere baby kan dus best behoefte hebben aan een ‘tragere’ speen omdat het voeden anders te snel voor hem gaat. Het is vaak een kwestie van uitproberen. Indien uw kindje ongeveer 15 tot 20 minuten over de voeding doet, is dat een goede indicatie voor de juiste speen maat.
Ultra Prematuurspeen | Speciaal voor premature baby’s (alleen beschikbaar voor smalle halsflessen) |
Prematuurspeen | Speciaal voor premature baby’s |
New Born | Voor pasgeborenen (alleen beschikbaar voor smalle halsflessen) |
Fase 1 | Voor pasgeborenen |
Fase 2 | Vanaf 3 maanden |
Fase 3 | Vanaf 6 maanden |
Fase 4 | Vanaf ca. 9 maanden. Voor dikkere vloeistoffen. Ook geschikt voor gulzige eters |
Y-cut | Vanaf ca. 9 maanden. Voor dikkere vloeistoffen. Snelste doorstroming |
Sippy Spout | Vanaf ca 6 maanden. Maak van je fles een handige tuitfles |
Waarom zijn Dr. Brown's-spenen gemaakt van siliconen en niet van latex?
Siliconen veroorzaken geen allergieën en zijn smaak- en geurloos. Latex kan allergieën veroorzaken en smaakt en ruikt naar rubber -een baby zou borstvoeding kunnen weigeren omdat de borst een heel andere smaak en geur heeft dan een latex speen.
Waarom passen mijn spenen voor de brede halsflessen niet op mijn brede halsfles?
De spenen voor de brede Dr. Brown’s halsflessen zijn aangepast naar een meer borstvormige speen, de zgn. Options+. De vorige variant spenen is niet meer beschikbaar.
Via de webshop kunt u eventueel een conversiekit aanschaffen: https://www.drbrowns.nl/flessen-en-spenen/onderdelen-voor-flessen/ Hiermee bouwt u de fles volledig om tot een Options+ fles en kunt u de borstvormige spenen gebruiken. Deze set bestaat uit een ring, afdekdop, ventiel en afdekplaatje.
Moet er per se een Dr. Brown's-speen op de Dr. Brown's-fles?
Ja. Omdat de flessen van Dr. Brown’s een uniek ventielsysteem hebben, hebben ze unieke spenen nodig. Met andere spenen kunnen wij de werking van het ventielsysteem niet garanderen. Zo kan het gaatje van een andere speen bijvoorbeeld te groot zijn, waardoor de baby te snel moet drinken en zich kan verslikken.
Dr. Brown’s spenen zijn beschikbaar in verschillende fasen:
P (prematuur), 1, 2, 3, 4, Y-cut en Sippy Spout.
Voor de smalle halsfles is er ook een ultra prematuurspeen en een
New Born speen verkrijgbaar.
Kan ik Dr. Brown's-spenen gebruiken op flessen van een ander merk?
De spenen van Dr. Brown’s zijn van topkwaliteit, maar uitsluitend geschikt voor de Dr. Brown’s-flessen. De reden daarvan is dat de spenen zelf geen vacuümregulator hebben. Als ze gebruikt worden op een fles zonder passend ventielsysteem dan zou dit drinkproblemen kunnen veroorzaken, de baby kan bijvoorbeeld last krijgen van krampjes.
Hoe kan het dat de fles / speen verkleurt?
Bij plastic babyflessen kan voeding een lichte verkleuring veroorzaken. Dit hoeft niet per se te komen door de voeding in de fles zelf, het kan ook gebeuren als flessen in de vaatwasser gaan met borden waar bijvoorbeeld rode pastasaus op zit. Ook bij siliconenspenen kan zo’n verkleuring voorkomen -zelfs sommige afwasmiddelen kunnen ervoor zorgen dat spenen een groene of gele gloed krijgen.
Dergelijke verkleuringen hebben -in ieder geval bij Dr. Brown’s- geen invloed op de kwaliteit van de fles en speen.
Wel wordt aangeraden flessen en spenen altijd af te wassen met zeepsop/afwasmiddel of in de vaatwasser, alleen steriliseren is niet voldoende om etensresten te verwijderen.
Onze andere producten
Flessenwarmer: Hoe kan het dat het opwarmen langer duurt dan staat aangegeven in de tabel?
- De aangegeven tijdsduur in de tabel is een richtlijn. Er zijn veel variabelen die invloed kunnen hebben op hoe snel dit apparaat flesvoeding of voedsel verwarmt.
- Verwarm Dr. Brown’s flessen in dit apparaat altijd zonder het ventielsysteem.
- Om condensatie van de inhoud te voorkomen verwarmt u de fles met de reisdop of met de speenring met speen.
- Wanneer het opwarmen niet goed verloopt kunt u nakijken of het water goed vloeit uit het grijze reservoir. Bedekt het de onderkant van de flessenwarmer, het zgn. warmhoudplaatje? Wanneer het water op een of andere manier niet goed doorstroomt vanuit het waterreservoir schakelt het apparaat zichzelf uit.
- Het is belangrijk om gedestilleerd water te gebruiken en het apparaat regelmatig goed te reinigen met water en azijn.
- De complete Nederlandstalige handleiding vind je hier: https://www.drbrowns.nl/klantenservice/handleidingen/
Hoe herken je darmkrampjes?
Darmkrampjes komen vaak in de avond voor. Je baby is onrustig of huilt, loopt rood aan en trappelt met zijn beentjes, of trekt ze omhoog. Ingeslikte lucht tijdens het voeden is vaak de oorzaak van darmkrampjes. Door het Natural Flow-ventielsysteem van Dr. Brown’s kan er geen lucht in de voeding terechtkomen, zo helpt het darmkrampjes verminderen.
Darmkrampjes komen veel minder vaak voor zodra baby’s vier tot zes maanden oud zijn -dan is hun darmstelsel namelijk wat beter ontwikkeld. Raadpleeg altijd je huisarts of het consultatiebureau als je baby last blijft houden van krampjes en je vermoedt dat er iets anders aan de hand is.
Fopspenen: Waarom blijft er na het wassen of steriliseren water in de fopspeen zitten?
Door het ontwerp zijn fopspenen in het algemeen niet luchtdicht afgesloten. Dit is om lucht in en uit de siliconen speen te laten, waardoor de druk in het mondje van de baby tot een minimum wordt beperkt. Na het wassen of steriliseren kan er water in de speen achterblijven, maar dit zal meestal binnen 24 tot 48 uur verdampen. Eventueel kan het resterende water uit de fopspeen worden geknepen, nadat de speen is afgekoeld.
Geadviseerd wordt om voor het eerste gebruik de fopspeen te steriliseren.
Fopspenen: Waarom is de fase 3 fopspeen niet meer verkrijgbaar?
Momenteel is er sprake van een overgangsfase waarbij de spenen voor fase 3 uit het assortiment gaan. De leeftijdsindicatie voor fase 2 wordt aangepast naar 6 tot 18 maanden. De huidige fase 2 speen (6 – 12 mnd) is gelijk aan de nieuwe fase 2 speen (6 – 18 mnd). De aanleiding hiervan is dat de fabrikant het fopspeen gebruik na 18 maanden niet wil stimuleren. Je kunt de huidige fase 2 speen blijven gebruiken tot de leeftijd van 18 maanden. Controleer altijd wel voor gebruik de speen op eventuele slijtage.
Wat is reflux en hoe kan Dr. Brown's ertegen helpen?
Reflux is het teruggeven van voeding. Het komt vaak bij baby’s voor omdat de sluitspier tussen hun slokdarm en maag soms nog niet helemaal ontwikkeld is. Veel huilen, weinig slapen, regelmatig kokhalzen, zuur spugen en het hoofdje naar achter trekken zijn kenmerken van reflux. Als de genoemde spier zich in de loop van het eerste levensjaar verder ontwikkelt, verdwijnen de klachten meestal.
Bij ‘gewone reflux’ spugen kindjes regelmatig, bij ‘verborgen reflux’ komt de maaginhoud omhoog, maar wordt het niet uitgespuugd. Het Natural Flow-ventielsysteem in de flessen van Dr. Brown’s voorkomt dat baby’s lucht binnenkrijgen tijdens het drinken. In de praktijk blijkt dat dit (de gevolgen van) reflux helpt verminderen.