Darmkrampjes kunnen voor veel pijn en ongemak zorgen bij je kleintje, maar ze zijn helaas een veelvoorkomende kwaal. Zeker in de eerste maanden van hun leven hebben baby’s veel last van krampjes. Als ouder kun je je behoorlijk machteloos voelen als je baby na een voeding wéér ontroostbaar is. Er zijn gelukkig wel verschillende dingen die je kunt doen om de darmkrampjes te verlichten.

Hoe herken je darmkrampjes?

Je bent de wanhoop nabij: je kleintje blijft maar huilen na de voeding. Dat is zowel voor jou als voor je kindje niet fijn. Tenslotte wil je dat je baby rustig kan drinken, zonder hierna al te veel klachten zoals pijn en ongemak te ervaren.

Het is nu eenmaal zo dat heel veel baby’s met darmkrampjes te maken krijgen. Voor jou als ouder is het dan lastig om te bepalen wat nou precies de oorzaak van deze krampen zijn én of de stress van je kind in eerste instantie wel wordt veroorzaakt door darmkrampjes. Daarom hebben we een lijstje voor je opgesteld met symptomen.

De symptomen van darmkrampjes zijn:

  • Huilen: baby’s met darmkrampjes huilen vaak plotseling en ontroostbaar. Het huilen kan urenlang aanhouden.
  • Onrust: ook zijn ze vaak onrustig en kunnen ze moeilijk in slaap vallen.
  • Opgetrokken beentjes: trekt jouw kleintje zijn/haar beentjes op richting de buik? Dan kan dit ook een signaal zijn dat je kindje last heeft van krampen.
  • Winderigheid: baby’s met darmkrampjes kunnen last hebben van overmatige gasvorming en zullen meer scheetjes laten of een opgezet buikje hebben.
  • Moeilijk boeren: als je baby de hele tijd moeilijk of niet boert, komt er meer overtollige lucht in de darmen terecht. Dit kan leiden tot darmkrampjes.
  • Snel verslikken: een ander signaal dat je kindje last heeft van darmkrampjes, kan zijn dat ze zich sneller verslikken door de pijn van de krampen.
  • Spugen: een gevolg van het bovenstaande kan zijn dat ze ook sneller hun voeding weer uitspugen.
  • Verminderde eetlust: baby’s met darmkrampjes kunnen minder zin hebben in eten door de pijn en het ongemak van de krampjes.
  • Slaapproblemen: ook kan dit ongemak ervoor zorgen dat ze moeilijker in slaap komen en/of onrustig slapen.

Oorzaken van darmkrampjes

Het kan erg lastig zijn om te bepalen wat de krampen nou precies veroorzaakt. Dit kan namelijk meerdere afzonderlijke oorzaken hebben, of een combinatie ervan. De darmen van baby’s zijn nog niet volledig ontwikkeld. Ze zijn hierdoor een stuk gevoeliger voor krampen. Dit zorgt al snel voor pijn en ongemak bij je baby. Als ouder moet je maar net weten welk signaal wat betekent (konden ze maar al praten, toch?). Één van de onderstaande oorzaken van darmkrampjes zou echter zomaar de boosdoener kunnen zijn:

  • Lucht in de darmen doordat je kindje tijdens het drinken teveel lucht inslikt.
  • Voedingsintolerantie voor bepaalde voedingsstoffen zoals lactose of koemelkeiwit.
  • Stressvolle situaties en omgevingen.
  • Te veel en te snel drinken.

Tips om darmkrampjes te voorkomen

  • Voed je baby in een rustige omgeving. Stress kan overgedragen worden van moeder op kind, maar ook de omgeving kan voor overprikkeling van je kleintje zorgen. Probeer de voedingsmomenten daarom zo prikkelarm mogelijk te laten verlopen.
  • Laat je baby tijdens het drinken regelmatig boeren. Las pauzes in en laat je kleintje niet in één keer de hele fles leegdrinken.
  • Probeer verschillende houdingen om je baby te voeden. Sommige baby’s vinden het fijner om op hun zij gevoed te worden, terwijl andere baby’s liever op hun rug liggen. Probeer verschillende houdingen uit om te vinden wat voor jouw kleintje het beste werkt.
  • Gebruik een anti-koliekfles. Deze flessen zijn speciaal ontworpen om zoveel mogelijk lucht uit de voeding te houden. Hierdoor komt er ook minder lucht in de darmen van je baby terecht, waardoor er minder kans op krampjes bestaat.
  • Masseer de buik van je baby en fiets met de beentjes van je baby. Op deze manier help je de lucht die zich in de darmen van je kleintje bevindt een weg naar buiten te zoeken. Zo stimuleer je scheetjes die verlichting bieden.
  • Geef je baby een warm badje, gebruik een warmtekruik of een kersenpitkussen. Warmte kan namelijk helpen om de buik te laten ontspannen en zo gasvorming op een natuurlijke manier een uitweg te laten vinden.
  • Draag je baby in een draagdoek of -zak.
  • Laat je baby op je buik liggen.
  • Geef je baby een speen.
  • Probeer homeopathische middelen. Er zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar als druppels die helpen met het verlichten van darmkrampjes, ondersteunen bij diarree of die zorgen dat de voeding makkelijker wordt verteerd.

Gaan krampjes vanzelf over?

Jouw baby ontwikkelt zich in een razendsnel tempo. Ze groeien hard en dat betekent dat ook de darmen van je kleintje volop in ontwikkeling zijn. Het goede nieuws is dus dat in de meeste gevallen de darmkrampjes vanzelf over gaan na 3 tot 4 maanden. De darmen van je baby zijn dan verder ontwikkeld en zijn in staat om vanaf deze tijd voedsel beter te verwerken.

Wanneer naar de dokter?

Soms worden de krampen serieuzer. In dat geval is het goed om contact op te nemen met de huisarts, of het consultatiebureau. Doe dit bijvoorbeeld als de krampen langer dan 4 maanden aanhouden, of als je kleintje veel last heeft van overgeven en/of diarree. Let hierbij ook op bloed in de ontlasting.

Het kan ook zijn dat je kindje koorts krijgt, lusteloos wordt en slecht drinkt. Ook dit zijn signalen dat er actie ondernomen moet worden.

De flessen van Dr. Brown’s

Darmkrampjes kunnen erg vervelend zijn voor je baby, maar er zijn gelukkig verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten. De tips in deze blog zullen je al een eind op weg helpen. Natuurlijk kun je ook een van de Dr. Brown’s flessen proberen. Deze flessen zijn speciaal ontworpen om zo min mogelijk lucht mee te geven tijdens de voeding. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit de voedingen direct een stuk aangenamer maakt. Zo heeft jouw kindje direct minder last van buikkrampjes.