Als aanstaande of kersverse ouder sta je voor de uitdaging om dé juiste babyfles te kiezen. En het aanbod is overweldigend. Van vorm van de speen tot het materiaal van de fles, het heeft allemaal invloed op de voedingservaring van jou en je kleintje. Om je te helpen hebben we tien handige tips, die je kunt gebruiken bij het maken van je keuze. 

10 tips bij voor het kiezen van de juiste fles

1. Let op het type flesspeen

Kijk naar de vorm van de speen en het materiaal waarvan het gemaakt is. Ze zijn meestal gemaakt van siliconen of latex. Siliconen spenen zijn sterker, gaan langer mee en hebben geen geur of smaak. Een speen van latex is zachter, maar sommige baby’s zijn allergisch voor latex. Alle spenen van Dr. Brown’s zijn gemaakt van zachte, klinisch geteste siliconen. Door de speciale vorm liggen ze perfect in je baby’s mond. Wist je dat de flesspeen voor onze brede halsfles zelfs een borstvormig ontwerp heeft?

2. Kies de juiste doorstroomsnelheid

Flesspenen zijn verkrijgbaar in verschillende fasen. De fase is gebaseerd op de doorstroomsnelheid die past bij de leeftijd van je baby. Pasgeboren baby’s hebben bijvoorbeeld behoefte aan een lagere snelheid waarmee de voeding doorstroomt.

3. Overweeg verschillende materialen

Babyflessen zijn doorgaans gemaakt van plastic of glas, met elk hun eigen voor- en nadelen. Plastic is licht en stevig, glas is een duurzame keuze, gemakkelijker schoon te maken en vrij van toevoegingen. Bij babyflessen van plastic is het belangrijk dat ze BPA-vrij zijn. Gelukkig is het sinds 2011 in Europa verboden om BPA te gebruiken in babyflessen. De plastic flessen van Dr. Brown’s zijn gemaakt van BPA-vrij en veilig polypropyleen. Onze glazen flessen zijn gemaakt van stevig en hittebestendig borosilicaatglas.

4. Niet alle flessen hebben dezelfde flesvorm

Er zijn verschillende vormen flessen: een brede of een smalle fles. Een smalle fles met speen wordt makkelijk geaccepteerd, zelfs door hele jonge kindjes. Een brede fles heeft een iets bredere speen, wat fijn is voor kindjes die hun mondje wat verder openen tijdens het drinken. De Dr. Brown’s brede halsfles heeft een borstvormige speen en is daardoor ideaal voor de combinatie borstvoeding en flesvoeding.

5. Bepaal de juiste maat

Babyflessen komen in verschillende maten. Pasgeboren baby’s hebben kleinere flessen nodig (zoals 120 of 150ml), terwijl oudere baby’s grotere flessen kunnen gebruiken. Flessen van Dr. Brown’s zijn er van 60ml tot 270ml.

6. Kies voor een ontluchte fles

De spijsvertering van je baby is nog in ontwikkeling, waardoor je kindje last kan krijgen van bijvoorbeeld darmkrampjes of verstopping. Het is daarom slim om te kijken of je de fles een systeem heeft om te ontluchten. We zijn trots op ons unieke ventielsysteem, wat helpt bij het verminderen van onder andere buikkrampjes, maar ook bijdraagt aan het behoud van vitamines en voedingsstoffen.

7. Het gemak waarmee je de fles schoonmaakt

Zorg dat je een flesje kiest wat makkelijk uit elkaar te halen is. Wist je dat een fles snel en makkelijk schoon te maken is in een (magnetron)sterilisator? Deze doden schadelijke bacteriën door middel van stoom.

8. De compatibiliteit met je borstkolf

Als je van plan bent moedermelk af te kolven, dan is het handig als de fles aansluit op de borstkolf. Dat werkt wel zo efficiënt en voorkomt morsen. Kies je voor een elektrische borstkolf van Dr. Brown’s? Die heeft een speciale adapter voor het gebruik op zowel smalle als brede halsflessen.

9. De duurzaamheid van de fles

Let ook op de kwaliteit van de fles. Misschien wil je investeren in een fles die langer meegaat, bijvoorbeeld om er iemand anders later blij mee te maken. Dankzij het innovatieve karakter groeien de producten van Dr. Brown’s met je kindje mee. Een voorbeeld is onze Bottle to Sippy Starter kit: verander je babyfles in een handige tuitfles, die je kindje helpt over te stappen naar een beker.

10. Beschikbaarheid van vervangingsonderdelen

Niet onbelangrijk: let op de beschikbaarheid van flesspenen en vervangende onderdelen. Zo weet je zeker dat je altijd een passende flesspeen hebt.

Hoeveel flessen heb je nodig?

Je leest het: er zijn nogal wat keuzes om te maken als het gaat om het kiezen van de juiste babyfles. Zorg ervoor dat je minimaal twee flesjes in huis hebt, voordat je kleine is geboren. Daarna begint eigenlijk pas écht de zoektocht. Soms moet je eerst een paar flesjes uitproberen tot je er een vindt die bij jou en je kindje past.

Heb je eenmaal de juiste fles gevonden? Dan is het prettig om er een aantal in huis te hebben. Hoeveel flesjes je aanschaft is persoonlijk. Wil je eenmaal per dag afwassen? Of wil je ook bij de oppas flesjes hebben staan? Dan heb je meerdere flessen nodig. Was je steeds af en geef je een fles van thuis mee, dan kun je prima uit de voeten met één of twee flessen.