Een babyflesje is in de eerste jaren van je kleintje een van de meest gebruikte voorwerpen. Natuurlijk wil je er dan voor zorgen dat deze fles aansluit bij de (voedings)behoefte van je kindje maar óók dat deze fles veilig is én blijft. Er zijn meerdere soorten babyflessen beschikbaar, maar de meest gebruikte flessen zijn van kunststof gemaakt. Maar er zijn ook alternatieven, zoals babyflessen van glas verkrijgbaar. Wat de voor- en nadelen van plastic flessen zijn en welke alternatieven er zijn, bespreken we in deze blog.
Voordelen van een plastic babyfles
Kunststof babyflessen worden veel gebruikt en hebben diverse voordelen die ze populair maken bij ouders. Denk bijvoorbeeld aan:
- Lichtgewicht: deze flessen zijn veel lichter dan glazen flessen, waardoor ze makkelijker te dragen en te gebruiken zijn. Vooral als je kindje in staat is de fles zelf vast te houden.
- Onbreekbaar: plastic flessen zijn nagenoeg onbreekbaar, wat ze veiliger maakt in gebruik, vooral voor baby’s die de fles zelf vasthouden.
- Goedkoper: over het algemeen zijn deze flessen goedkoper dan de glazen variant, waardoor ze een budgetvriendelijke optie zijn voor veel ouders.
- Aantrekkelijke vormgeving: ze zijn verkrijgbaar met leuke prints en afbeeldingen, wat ze aantrekkelijker maakt voor baby’s en ouders.
Nadelen van een plastic babyfles
Maar er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van plastic babyflessen:
- Krasgevoelig: dit type fles kan krassen krijgen, waardoor bacteriën zich kunnen ophopen en de fles minder hygiënisch wordt.
- Kortere levensduur: ze kunnen na verloop van tijd verkleuren of slijten, waardoor ze minder lang meegaan en vervangen moeten worden.
- Minder hygiënisch dan glazen flessen: kunststof flessen kunnen geuren en kleuren van voedsel vasthouden.
Bij babyflessen wordt altijd de hoogste standaard gehanteerd. Dit betekent dat de flessen worden gemaakt van polypropyleen. Deze stof is BPA vrij en is goedgekeurd door de Europese veiligheidsregels. Dit materiaal is dus geschikt om voeding in te bewaren. Desalniettemin kan er bij gebruik wel microplastic vrijkomen in de voeding. Deze komen vrij door slijtage, verwarming of ontstane krassen.
Microplastics verminderen met deze tips
Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om de kans op microplastics zo veel mogelijk te verkleinen.
- Vervang de babyflessen zodra je beschadigingen aan de fles opmerkt zoals krassen of vervorming.
- Verwarm de fles niet in de magnetron.
- Verwarm voeding of water niet rechtstreeks in de babyfles maar doe dit bijvoorbeeld in een glas en schenk het daarna pas om in de fles.
- Kies voor babyflessen van glas, RVS of siliconen.
- Was de babyflessen met de hand af, in plaats van in de vaatwasser.
- Of gebruik een sterilisator of sterilisatorzakjes om de babyfles mee schoon te maken.
Voordelen van een glazen babyfles
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de plastic babyfles vaarwel te zeggen en een glazen babyfles te gebruiken. Dit heeft op zijn beurt ook weer verschillende voordelen.
- Vrij van microplastics: deze flessen zijn vrij van (micro)plastic, waardoor er bij het gebruik van een fles van glas geen kans bestaat dat je kindje deze binnen krijgt.
- Hygiënisch: ze zijn niet krasgevoelig en houden geen geuren of kleuren vast, waardoor ze hygiënischer zijn dan plastic flessen.
- Duurzaam: glazen flessen gaan lang mee en kunnen worden hergebruikt voor toekomstige baby’s, wat ze een milieuvriendelijke keuze maakt.
- Makkelijk schoon te maken: dit type fles kan eenvoudig worden schoongemaakt met warm water en afwasmiddel, waardoor ze snel weer klaar zijn voor gebruik.
Nadelen van een glazen babyfles
Maar, er zijn ook nadelen aan het gebruik van glazen babyflessen.
- Zwaar: glazen flessen zijn veel zwaarder dan kunststof flessen, wat ze moeilijker te dragen en te gebruiken maakt, vooral voor baby’s die de fles zelf vasthouden.
- Breekbaar: glazen flessen kunnen breken, wat gevaarlijk kan zijn voor baby’s en extra voorzichtigheid vereist bij het hanteren en opbergen.
- Duurder: glazen flessen zijn over het algemeen duurder dan plastic flessen, wat ze minder toegankelijk maakt voor ouders met een beperkter budget.
Wil je toch een glazen babyfles proberen maar maak je je druk om de veiligheid van je kleintje? Dan zijn er speciale siliconen beschermhoezen verkrijgbaar. Zo wordt de fles beschermd als je deze per ongeluk laat vallen of tegen een hard oppervlak aan stoot.
Tot slot
Het kiezen tussen plastic en glazen babyflessen hangt af van verschillende factoren, waaronder persoonlijke voorkeur, budget en veiligheidsoverwegingen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen en te kiezen wat het beste past bij de behoeften van jou en je baby. Wat de keuze ook moge zijn, zorg ervoor dat de fles veilig en schoon is voor het welzijn van je kleintje.
Wil je meer weten over veilige en duurzame babyflessen? Ontdek onze collectie en maak de beste keuze voor jouw baby.