Soms is het in de huidige moderne tijd, met alle handige snufjes en hulpmiddelen, moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Ook wanneer het gaat om het steriliseren van babyflesjes. Daar zijn immers allerlei opties voor en dan lijkt het uitkoken van flesjes op het fornuis misschien achterhaald. Wanneer is het nou slim om je babyflesjes uit te koken? We vertellen het je in deze blog.
De eerste keer gebruiken: altijd uitkoken
Er is één simpele vuistregel die je altijd kunt aanhouden: elke fles die je de eerste keer gaat gebruiken, moet uitgekookt worden. Door alle onderdelen los vijf minuten lang te koken weet je zeker dat je alle productiestoffen en bacteriën van de fles verwijdert. Zo is de nieuwe fles in één keer klaar voor veilig gebruik.
Beschadiging voorkomen
Om de flessen zo goed mogelijk uit te koken, is het belangrijk dat je een diepe pan hiervoor kiest. Alle onderdelen van de fles moeten namelijk volledig ondergedompeld kunnen zijn zónder dat ze de bodem of de rand van de pan raken. Hierdoor kunnen ze namelijk gaan vervormen waardoor de kwaliteit van de fles vanzelfsprekend minder wordt.
Gebruik een tang om de flessen en alle onderdelen onder te dompelen en om ze na vijf minuten weer te verwijderen.
Uitkoken met azijn
Als je de flessen vaker uitkookt met water, kan er kalkvorming op de speen ontstaan. Op zich is dit geen probleem, maar het ziet er iets minder fris uit. Om dit te voorkomen, of om bestaande kalkaanslag te verwijderen, kun je af en toe een scheutje azijn toevoegen aan het water. Laat na het steriliseren alle onderdelen drogen op een schone doek of gebruik een droogrek om zeker te weten dat je net gesteriliseerde onderdelen niet in aanraking komen met bacteriële gebieden.
Gebruik je liever een andere methode? Lees dan onze blog over het steriliseren van flessen met een sterilisator.