Zwanger zijn is een hele bijzondere tijd en tijdens je zwangerschap verandert er veel. Niet alleen emotioneel, maar ook fysiek. Bij je kleine wondertje krijg je namelijk vaak ook allerlei kwaaltjes cadeau. Gelukkig verdwijnen ze weer en hoef je je over de meeste geen zorgen te maken. Hoewel iedere moeder haar zwangerschap anders beleeft, geven we je een beeld van veelvoorkomende zwangerschapskwaaltjes en een aantal tips om ze te verlichten.
Wanneer beginnen zwangerschapskwaaltjes?
Al voordat je weet dat je zwanger bent, kun je last hebben van bepaalde kwaaltjes. Dit noemen we ook wel zwangerschapssymptomen. Deze symptomen zijn bij iedere aanstaande mama anders. De belangrijkste is dat je menstruatie uitblijft: je bent overtijd. Veel vrouwen merken daarnaast de volgende symptomen op: misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, veranderende tepels en veranderende smaak en geur.
Veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes
1. Misselijkheid
Vaak ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd, maar dit kwaaltje spaart geen moment van de dag. Het wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Hoewel veel zwangeren er last van hebben, kan de mate van misselijkheid per vrouw verschillen. De misselijkheid begint af te nemen na ongeveer 12 weken.
Tips: eet kleine hoeveelheden, wat vaker over de dag verspreidt. Vermijd vet of gekruid voedsel. Gemberthee kan je maag kalmeren.
2. Vermoeidheid
Er groeit nieuw leven in je, dus je lichaam is hard aan het werk. Vermoeidheid is een van de eerste zwangerschapskwaaltjes die je kunt opmerken.
Tips: luister naar je lichaam en rust wanneer nodig. Probeer een goed slaapritme aan te houden.
3. Vaak plassen
Omdat je bloedvolume toeneemt, verwerken je nieren meer vocht. Dat zorgt voor dorst, maar ook dat je vaker moet plassen. Vanaf de 6e week kun je dit merken. En hoe groter je buik wordt, hoe meer je baarmoeder tegen je blaas drukt.
Tips: zorg dat je voldoende drinkt, maar beperk dit voor het slapen gaan. Dan hoef je minder vaak uit bed.
4. Brandend maagzuur en oprispingen
Als je zwanger bent kun je last krijgen van oprispingen en brandend maagzuur. Aan het begin van je zwangerschap zijn je veranderende hormonen de boosdoener. Tegen het einde van je zwangerschap drukt je groter wordende baarmoeder op je maag.
Tips: eet kleinere maaltijden en verspreidt deze over de dag. Probeer zo gezond mogelijk te eten, vermijd kruidige of scherpe voedingsmiddelen en probeer stress te vermijden.
5. Stemmingswisselingen
Ai, zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je emoties alle kanten op gaan. Van vrolijk en ontspannen tot een grote woede-uitbarsting. Niet alleen je veranderende hormoonspiegels zorgen voor deze achtbaan, er komt ook een hoop op je af. Met name in het eerste timester, wanneer je lichaam nog niet aan je hormonale veranderingen is gewend, heb je hier last van.
Tips: doe het iets rustiger aan en probeer stress te vermijden. Slaap goed, beweeg voldoende en eet gezond. Blijf goed met je partner communiceren. Doe iets leuks, dat helpt om vrolijk te worden.
6. Bandenpijn
Meestal krijg je halverwege je zwangerschap last van bandenpijn. Dat komt omdat je baarmoeder, die vastzit aan je bekken met vier banden, steeds groter wordt. Dit zorgt voor druk op de banden.
Tips: vermijd bukken en tillen en let goed op je houding. Je kunt blijven sporten, maar let goed op de intensiteit en luister goed naar je eigen lichaam. Een warme kruik of bad kan ook de pijn verlichten.
7. Pijnlijke borsten
Een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn gevoelige of pijnlijke borsten. Vaak worden je borsten ook groter. De gevoeligheid neemt meestal na het eerste trimester af. Ook deze kwaal wordt veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Je lichaam bereidt zich vast voor op het geven van borstvoeding.
Tips: voor sommige vrouwen werkt een warme douche of bad goed, voor anderen biedt een koud kompres verlichting. Een goede zwangerschapsbeha zorgt voor de juiste ondersteuning, maar zit toch comfortabel.
8. Slecht slapen
Een goede nachtrust is belangrijk voor jou en het kleintje in je buik. Toch wordt dit je niet makkelijk gemaakt, want je kunt tijdens je hele zwangerschap last hebben van deze kwaal. In het eerste trimester ben je waarschijnlijk overdag erg vermoeid en val je ‘s avonds lastig in slaap. Dit komt onder andere door de hormonale veranderingen, maar ook omdat je je meer zorgen kunt maken tijdens de eerste weken. Later in je zwangerschap zullen de lichamelijke ongemakken toenemen, waardoor het lastiger is om comfortabel te liggen, in slaap te vallen en door te slapen.
Tips: stel een fijne routine op voor het slapen gaan, bijvoorbeeld met een warm bad of douche en daarna een boek te lezen. Comfortabele kleding, voldoende kussens en een donkere en stille slaapkamer helpen je om beter in slaap te vallen. Blijf in beweging, maar sport niet voor het slapen gaan. Tot slot, vermijd cafeïne en suikerrijke drankjes en neem geen grote maaltijden voor het slapengaan.
9. Hoofdpijn
Met name tijdens het eerste trimester hebben vrouwen last van hoofdpijn. Dit ontstaat door je veranderende hormoonspiegels, vermoeidheid en de extra spanning die de zwangerschap met zich meebrengt. Meestal neemt de hoofdpijn in het tweede trimester af. In het derde trimester kan hoofdpijn worden veroorzaakt door je veranderende houding. Meestal kan hoofdpijn geen kwaad, maar raadpleeg altijd je verloskundige als je je zorgen maakt.
Tips: om de kans op hoofdpijn te verkleinen drink je het beste voldoende water. Zorg ook dat je bloedsuikerspiegel op orde blijft door regelmatig te eten. En ga eens een stukje wandelen: frisse lucht en beweging. Tot slot: probeer stress te vermijden en slaap voldoende.
10. Lage rugpijn
Een zeurderige (of hevige) pijn in je onderrug: die wordt veroorzaakt door je grZwangerschapskwaaltjes op een rij en tips | Dr. Brown’soeiende baarmoeder en buik. Meestal krijg je hier vanaf het tweede trimester mee te maken.
Tips: blijf bewegen, maar kijk wat voor jou prettig is. Zwemmen kan bijvoorbeeld fijn zijn. Let ook goed op je lichaamshouding, zowel als je staat, bukt en zit. Als je er ‘s nachts last van hebt, kan een voedingskussen uitkomst bieden. Tot slot zijn er tal van oefeningen die je helpen om je spieren te versterken. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen.
Kwaaltjes per trimester
Eerste trimester
- (Ochtend)misselijkheid
- Hoofdpijn
- Veranderende of pijnlijke borsten
- Vermoeidheid en slecht in slaap vallen
- Vaker plassen
- Cravings
- Afkeer van geuren
- Stemmingswisselingen
Tweede trimester
- Rugpijn
- Bandenpijn
- Zwangerschapsstreep
- Brandend maagzuur
- Aambeien
- Stemmingswisselingen
- Krampen in benen
- Kortademig
- Dromen
Derde trimester
- Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
- Rugpijn
- Vaker plassen en urineverlies
- Zwangerschapsdementie
- Spataderen
- Aambeien
- Slapeloosheid
- Harde buiken
- Voorweeen
Tot slot
Hoe mooi een zwangerschap ook kan zijn, deze negen maanden kunnen veel kwaaltjes met zich meebrengen. Het is belangrijk om te weten dat niet iedereen er evenveel last van heeft. Maak je je veel zorgen? Praat dan met je verloskundige of huisarts. Denk goed aan jezelf en probeer te genieten van het wondertje in je buik. Als hij of zij straks geboren is, ben je de kwaaltjes snel vergeten.