Bij het voeden van je kleintje zit je niet te wachten op een onnodige kliederboel door een lekkende babyfles. Extra vervelend is het als je babyfles lekt en blijft lekken wanneer je het probleem probeert op te lossen. Lekt je Dr. Brown’s fles? Dan zijn er een paar mogelijke oorzaken en oplossingen.

Te warm

In veel gevallen kan de lekkende babyfles veroorzaakt worden door warmte. Bijvoorbeeld wanneer je de voeding te warm hebt gemaakt of dit gedaan hebt met het ventielsysteem in de fles. Hierdoor vindt er condensatie plaats in de ventielschacht of wordt de voeding door het ventiel omhoog gestuwd.

Haal daarom altijd het ventielsysteem uit de fles als je de voeding gaat verwarmen en maak deze vervolgens niet warmer dan de lichaamstemperatuur van 37 °C.  Wil je testen of de lekkende fles inderdaad wordt veroorzaakt door te warme voeding? Doe dan een klein laagje koud water in de fles, verwijder het ventielsysteem en houd deze in een hoek van 45°. Als hij niet lekt, lag het probleem inderdaad bij te warme voeding!

Let er daarnaast op dat de speenring niet te strak komt te zitten bij het verwarmen. Ook dit kan er namelijk voor zorgen dat de voeding via het ventiel naar boven komt. Dit voorkom je door de speenring na het verwarmen een kwartslag te draaien. Zo haal je de druk van de fles. Let er wel op dat je de dop weer goed vastdraait voordat je gaat voeden.

Geen cocktailshaker

Natuurlijk is het belangrijk dat je de fles niet verder vult dan bij de maximumstreep is aangegeven. Maar wanneer je de fles schudt bij het oplossen van melkpoeder, kan dit er ook voor zorgen dat de voeding door het ventiel eruit loopt.

Meng het poeder daarom door te roeren met de ventielschacht in plaats van de fles te schudden als een cocktailshaker 😉.

De juiste hoek vinden

Als je de fles in een hoek van 45° houdt, zorg je er zo voor dat de ventielschacht vrij blijft en niet wordt ondergedompeld in de voeding.

Controleer daarnaast of de speenopening vrij is en of het ventiel en de ventielschacht goed op elkaar aansluiten. Soms kan het helpen om alles even uit elkaar te halen en opnieuw te installeren.

Door al deze mogelijke oorzaken en oplossingen na te lopen, voorkom je de grootste kans op lekkages. Is het probleem hiermee niet verholpen? Misschien is er een beschadiging of vervorming ontstaan tijdens het reinigen of steriliseren van de fles. In zulke gevallen kun je het ventiel vervangen. Mocht het probleem zich dan nóg voordoen, dan dient de fles volledig vervangen te worden.

Nieuwe fase

Natuurlijk kan het ook nog zo zijn dat je kleintje toe is aan de volgende flesspeen dankzij een ontwikkeling in het drinkpatroon. Bekijk ons assortiment flesspenen om de juiste speen te vinden die bij deze nieuwe fase past.