Met de geboorte van je kindje kom je in een wervelstorm terecht. Van de geboorte zelf tot aan de kraamweken: alles is nieuw, alles is veranderd en iedereen zoekt zijn rol in dit nieuwe geheel. De voedingsmomenten kunnen zowel momenten van rust als van stress zijn. Het is tenslotte een nieuwe vaardigheid en ook voor je kindje zelf kan het heel erg wennen zijn. Daarom hebben we een paar handige tips voor je verzameld om de voedingsmomenten zo rustig mogelijk te laten verlopen.
Hoe vaak moet je voeden?
Als je kindje net komt kijken, zijn er gedurende de dag een aantal gemiddelde voedingsmomenten waarbij je je kleintje steeds kleine beetjes voeding geeft. Zo kan je baby langzaam maar zeker wennen aan het binnenkrijgen en verwerken van voeding. Dit zullen bij een kleintje van 0 tot 3 maanden 8 tot 12 voedingsmomenten per dag zijn.
Vanaf drie maanden kun je het voedingsschema aanpassen. Hierbij geef je minder vaak voeding en zijn de hoeveelheden wat groter. Denk hierbij aan zo’n 6 tot 8 voedingsmomenten per dag. Houd in gedachten dat elk kindje anders is en andere behoeftes heeft. Let zelf op de signalen van jouw kleintje om te controleren of de voeding voldoende is.
Welke voedingsstoffen zijn belangrijk?
Natuurlijk is het ook ontzettend belangrijk dat je baby alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Denk hierbij aan vitamine A, B, C, D, E en K. Met een Dr. Brown’s fles zorg je ervoor dat de belangrijkste vitamines in de voeding blijven, zonder dat deze verdampen. Daarnaast is het naast fles- en borstvoeding belangrijk dat je je kindje extra vitamine D en K geeft.
Wanneer weet je of je kleintje honger heeft?
Helaas kan jouw kleintje nog niet praten, hoe handig zou dat zijn! Dus je zult op fysieke signalen moeten letten om te weten of je kindje honger heeft. Denk hierbij aan het smakken van de lippen, het hoofdje van links naar rechts bewegen, zuigen op het vuistje of het zoeken naar de borst. Let erop dat huilen een vergevorderd signaal van honger is. Dat wil je dus eigenlijk voor zijn!
Hoe weet je of je kindje genoeg voeding binnen krijgt?
Aan het aantal natte luiers kun je zien of je kleintje genoeg voeding binnen krijgt. In de eerste drie dagen van zijn of haar leven, kun je rekenen op ongeveer 6 natte luiers en 2 tot 5 poepluiers per 24 uur. Na een maand blijven 4 tot 6 natte luiers per dag gebruikelijk maar zullen de poepluiers afnemen en per dag variëren.
Flesvoeding geven
Als je direct overgaat op flesvoeding, is het belangrijk dat je de juiste flesspeen kiest voor het flesje. De doorstroom van voeding is namelijk anders per fase speen en is afgestemd op de zuigkracht, de hoeveelheid voeding en het tempo van jouw kleintje. Een te hoge of te lage fase speen kan het voedingsritme van jouw kleintje dus in de war gooien!
Hou bij al deze tips in je achterhoofd dat elke baby anders is. Let op de signalen van jouw kleintje om zo samen te leren welke technieken en voedingsmanieren het beste werken!