Je hebt ze in alle soorten inhoudsmaten: babyflessen. Ze zijn groot, ze zijn klein, met veel inhoud of weinig en dan zit er ook nog een verschil in dikke flessen en dunne flessen. Hoe kies je uit al deze verschillende opties nou de juiste voor jouw baby? Helaas is de juiste maat babyfles heel erg afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren van jouw kindje. Omdat er dus geen hapklaar antwoord is, gingen we bij onze eigen medewerkers op zoek naar tips en handvatten om je te helpen in je zoektocht.
Hoe merk je dat de flesmaat verkeerd is?
Laten we als eerste kijken naar hoe je überhaupt merkt dat je niet de juiste flesmaat gebruikt voor jouw baby. Bijvoorbeeld als je kleintje blijft huilen omdat hij honger blijft houden. In dat geval gebruik je misschien een te kleine fles. Of jouw kindje geeft snel over na een voeding. Misschien geef je dan wel te grote hoeveelheden in één keer. En in het begin geef je steeds kleine hoeveelheden die je, naarmate je kleintje groeit en zich ontwikkelt, opbouwt.
Maar er kan bijvoorbeeld ook verschil zitten in hoe jouw kleintje reageert op bepaalde spenen. Als je baby een paar maanden oud is, zal hij of zij zelf proberen het flesje te pakken. Ook dan kan een andere fles(vorm) de voorkeur hebben.
Dit kun je merken:
- Het drinken gaat moeizaam en langzaam
- Het drinken gaat veel te snel
- Je kindje is erg onrustig tijdens het voeden en huilt veel
Is het nodig om te experimenteren met verschillende maten babyflessen?
Het kan natuurlijk zo zijn dat de eerste fles die je voor jouw kleintje koopt, meteen een schot in de roos is. In dat geval kun je steeds dezelfde fles blijven gebruiken. Dit was ook de aanpak van onze collega Tessa. “Ik ben meteen voor de grootste maat gegaan.” Hetzelfde gold voor collega Angelique, die koos voor een smalle halsfles en hier direct succes mee had.
Voor collega Anne bleek een experimentele aanpak juist beter te werken. “We merkten als ouders vooral het verschil tussen spenen en dat onze kleine de ene wel ‘pakte’ en de andere niet. We hebben ook diverse vormen babyflessen uitgeprobeerd. Daarbij hebben we gekeken naar wat voor onszelf prettig was om vast te houden, de rechte fles had onze voorkeur, en wat voor onze baby het beste werkte. Ons kindje had duidelijk een voorkeur voor de kleine brede halsfles van Dr. Brown’s vanwege het bredere speenoppervlak en de brede speen.”
Hoe bepaal je hoeveel milliliter je nodig hebt?
In het begin kun je een klein flesje gebruiken omdat jouw kindje steeds kleine hoeveelheden drinkt in plaats van grote slokken in één keer. Maar naar mate jouw baby groeit, komen er steeds meer opties beschikbaar. Hoe kies je nou de juiste hoeveelheid?
In sommige gevallen kan het simpel zijn, zoals bij collega Tessa: “bij de eerste hebben we vooral algemene adviezen van professionals opgevolgd en bij baby nummer twee zijn we op ons gevoel afgegaan. Dat werkte voor ons het beste.”
Bij collega Anne ging er weer wat meer pas- en meetwerk aan vooraf. “Bij onze eerste bepaalden we dit aan de hand van hoeveelheid tijd tussen de flessen in. De eerste was erg hongerig, dronk ontzettend veel, en om te voorkomen dat hij dan tussendoor al snel ‘mopperig’ werd en we veel te veel gingen voeden, zijn we meer kleine beetjes gaan voeden, verspreid over de dag. Dit kon resulteren in een voeding of 6 tot 8 per dag, waar je ‘gemiddeld’ op bijvoorbeeld 5 voedingen van 180 ml zou zitten. Dit laatste was zo bij ons tweede kindje. Zij was minder snel hongerig en daardoor onrustig, en bij haar konden we ons prima houden aan één volle flesvoeding van 180ml per voeding. Bij onze eerste kozen we dan voor één extra voeding op de dag, met bijvoorbeeld 150 ml per fles.”
Onze ervaringen met flesvoeding
Je hoort veel over borstvoeding, maar in sommige gevallen wordt deze voeding gecombineerd met flesvoeding of sommige moeders gaan vanaf het eerste begin aan de slag met flesvoeding. Onze collega’s ervaren verschillende voordelen aan het geven van flesvoeding. Zo vertelt Angelique: “ik heb altijd flesvoeding gegeven. Wat ik daar heel erg mooi aan vond is dat de grote broer óók betrokken kon zijn bij het geven van de flesvoeding. Dat vond hij meteen fantastisch. Daarnaast biedt flesvoeding geven ook meer vrijheid. Je kunt de voedingen onderverdelen met je partner óf aan de oppas als je een avondje de deur uit gaat.”
Dat voordeel van de vrijheid, daar herkent ook Anne zich in. “Wij hebben bewust gekozen voor de afwisseling tussen borstvoeding en flesvoeding. Met de borstvoeding moest ik erg letten op mijn voeding, mocht ik geen alcohol, pittig eten of kool en na een lange periode van zwangerschap was het fijn om met de flesvoedingen steeds wat meer ‘mezelf’ te kunnen zijn en meer vrijheid te krijgen in wat ik kon eten.”
Tips van onze moeders aan jou
Als alles in het begin nog nieuw en onzeker is, kun je alle tips gebruiken die je kunt vinden. Daarom hebben onze moeders een paar tips voor je opgesteld:
- Laat je vooraf adviseren over babyflessen door kraamhulp en verloskundige. Zij komen allerlei situaties tegen en weten dus als geen ander wanneer welke fles werkt en wanneer niet.
- Vergeet met alle beschikbare informatie en adviezen niet ook op je eigen gevoel af te gaan. Je moet altijd uitgaan wat voor jou en je kleintje werkt, ook als dit niet het standaard advies is.
- Vind je het fijn om vooraf goed voorbereid te zijn? Haal dan vast een paar verschillende flessen in huis zodat je uit kunt proberen wat het beste werkt voor jouw kleintje.
Zoals je ziet, kan de aanpak met flesvoeding flink verschillen. De een kiest direct voor een grote fles en besluit hier in het begin slechts kleine beetjes voeding in te doen, de ander vindt het overzicht fijn en gaat voor een klein flesje en wisselt van fles naar mate de baby meer drinkt. In dit geval is er geen hapklaar antwoord maar kun je wél goede raad krijgen van zorgprofessionals zoals kraamhulp en verloskundigen.
Weet jij al welke fles je hebben wil? Bekijk alle Dr. Brown’s babyflessen.