Wil je het natuurlijke van borstvoeding combineren met de praktische voordelen van flesvoeding? Je bent niet de enige, want veel ouders gingen je voor. Wel is het belangrijk om te weten hoe deze twee makkelijk samen kunnen gaan. We geven je wat praktische tips. 

Wanneer kies je voor het combineren van borst- en flesvoeding?

Sommige moeders kiezen ervoor om niet uitsluitend borstvoeding te geven, maar dit te combineren met de fles. Drinken uit de borst kun je op twee manieren aanvullen: met afgekolfde borstvoeding of met kunstvoeding. 

Redenen om borst- en flesvoeding te combineren: 

  • Er is onvoldoende moedermelk
  • Het past beter bij je levensstijl
  • Je gaat weer aan het werk
  • Je partner wil ook voedingen geven

Het introduceren van flessen tijdens borstvoeding 

Afgekolfde melk geven met de fles

We raden je aan om te wachten met het introduceren van de fles tot de borstvoeding goed op gang is gekomen. Meestal is dit rond de 4 tot 6 weken. Zo voorkom je zuigverwarring bij je kleintje. 

Afgekolfde melk kun je in schone flessen, bewaarbakjes of handige borstvoedingzakjes bewaren. Zet de datum erop en bewaar ze goed gekoeld in de koelkast of vriezer. Zo hebben schadelijke bacteriën geen kans. Bewaar je melk in de koelkast? Houdt dan een temperatuur van 4°C aan en kies een plekje achter in de koelkast. Dan blijft de melk maximaal 3 dagen goed. Wil je de melk langer bewaren? Dat kan in de vriezer. In een vriezer met 3 of 4 sterren blijft de melk 6 maanden goed, in een vriezer met 1 of 2 sterren maximaal 2 weken (bron: Voedingscentrum). Vries de juiste porties in en gebruik hiervoor handige borstvoedingszakjes.

Combinatie van kunstvoeding en borstvoeding

De combinatie van kunstvoeding en borstvoeding kan uitkomst bieden als er onvoldoende moedermelk is, of simpelweg voor extra gemak. Het is een persoonlijke keuze die afhangt van je levensstijl en de behoeften van je kindje. Kunstvoeding kan een goede aanvulling zijn en zorgt er ook voor dat je baby de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wennen aan de fles

Sommige baby’s die altijd uit de borst hebben gedronken, moeten wennen aan de fles. Gelukkig helpt Dr. Brown’s je met een gelijkmatige overstap. De zachte, borstvormige flesspeen van de brede halsfles zorgt voor een goede aanlegging en een aangenaam gevoel in de mond van je kindje. Hierdoor wordt de kans op speen-tepel verwarring verkleind bij overschakelen van borst-naar fles en omgekeerd. Maar liefst 93% van de pasgeborenen accepteert deze speen*. Daarnaast zorgt de flesspeen in combinatie met het unieke ventielsysteem voor een gecontroleerde doorstroming en vacuümvrij voeden. Op deze manier kan je kleintje op zijn eigen tempo drinken, net als bij borstvoeding.  

*In een uitgebreid onderzoek onder 884 baby’s accepteert 93% van de baby’s Dr. Brown’s Options+ Brede flesspeen.

Wat als je baby de fles weigert?

Het kan frustrerend zijn als je baby de fles afwijst. Probeer de volgende tips eens: 

  • Laat een ander de fles geven om de associatie met borstvoeding te verminderen. 
  • Moedermelk heeft een temperatuur van ongeveer 37 graden. Zorg dat de opgewarmde melk op de juiste temperatuur is. Test een druppeltje op je pols: voel je niets? Dan is de temperatuur goed. 
  • Kies spenen die ontworpen zijn om de overgang van borst naar fles te vergemakkelijken. 
  • Een verandering in de grootte van de speenopening kan ook helpen. 
  • Probeer wat druppels moedermelk op de speen te doen. 

Voordelen en overwegingen

Een van de voordelen van het geven van de borst in combinatie met een fles is flexibiliteit. Je kunt buitenshuis zijn zonder je zorgen te maken over het voeden. Ook geeft het je de mogelijkheid om anderen te betrekken bij het voeden, zoals je partner of de oppas. Kies je voor de combinatie met kunstvoeding? Dan heb je ook geen zorgen over kolven en je kleintje blijft langer verzadigd. Dat kan ‘s nachts handig zijn. 

Er zijn wel wat dingen om over na te denken. Je lichaam reguleert je melkproductie op basis van vraag en aanbod. Als je begint met het vervangen van borstvoeding door kunstvoeding kan je melkproductie verminderen. Bouw je borstvoeding rustig af. Loopt de productie te snel terug? Kies er dan voor om weer een extra voeding aan de borst te geven. Ook kun je proberen de melkproductie weer op te schroeven door een voeding te kolven. Voor incidenteel kolven is het gebruik van een siliconen kolf of handkolf ideaal. Bij Dr. Brown’s heb je naast de handkolf ook nog keuze uit de elektrische kolf. Deze gebruik je wanneer je vaker wilt gaan kolven. 

Waar let je op?

Bij het geven van kunstvoeding of afgekolfde melk moet je letten op de hoeveelheid die je baby nodig heeft, wat varieert met de leeftijd en groei. Een pasgeboren baby drinkt bijvoorbeeld kleinere hoeveelheden dan een baby van een paar maanden oud. De hoeveelheid wordt vaak uitgedrukt in milliliters of cc’s, en een voedingsdeskundige, lactatiekundige of je consultatiebureau kan je adviseren over de juiste hoeveelheden. 

Niet alleen de hoeveelheid, maar ook de doorstroomsnelheid van de speen is belangrijk. Een kindje kan sneller drinken met de fles dan aan de borst. Met de juiste fase speen zorg je voor een natuurlijke afwisseling tussen borst- en flesvoeding en kan je kleintje comfortabel drinken. 

Let ook op de reactie van je baby op de combinatie van borst- en flesvoeding. Sommige baby’s kunnen last krijgen van darmkrampjes, omdat er via de fles lucht in de voeding terecht komt. Een anti-colic fles helpt dit te verminderen. Als je moedermelk met kunstvoeding combineert, kan je kleintje verstopt raken. Door geleidelijk de fles te introduceren en goed te letten op de signalen van je baby kun je veel van deze ongemakken voorkomen.

Tot slot

Of je nu kiest voor uitsluitend borstvoeding, uitsluitend flesvoeding of een combinatie van beide: dat is heel persoonlijk en helemaal jouw keuze. Luister goed naar jezelf, verzamel informatie en kies wat het beste bij jouw gezin past.